Vår girighet del 1 – Pengar i Panama

Postat: 11 april, 2016 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap
Etiketter:

Den senaste veckan har det avslöjats att en hel del av världens rikaste har placerat sina pengar i andra länder där skattenivåerna är lägre än i deras hemländer. Ett Panamaföretags kundregister hade läckt ut och det visade sig att även en del svenskar finns på dessa listor och att de hade fått hjälp av några svenska storbanker för att slippa betala skatt i Sverige. Självklart är en sådan här granskning välkommen och de skyldiga ska straffas. Men det som händer när detta avslöjas är mycket intressant. Alla verkar arga på dessa rika personer som har undvikit att betala skatt och t.ex. Aftonbladet skriver en ledare med titeln: Om rika smiter från skatt går samhället isär. Men frågan är om det är hela sanningen?

Min bild är snarare att vi, lite till mans, försöker smita från skatt. Vi gör lite för vidlyftiga avdrag i deklarationen, har klippt gräset hos en granne när de var på semester utan att ha skattat på de pengarna, fortsätter handla billig pizza på pizzerian där de aldrig slår in något i kassaapparaten eller har haft en barnvakt där inga pengar gick till Skattemyndigheten.  (Sedan gör vi också en hel del lagliga varianter för att betala så lite skatt som möjligt genom att köpa taxfree-parfym på flygplatsen, åka till Danmark för att köpa öl eller dela upp huslånet med frugan på så sätt att skatten blir så liten som möjligt.) Men tillbaka till det olagliga: Många tycker inte att några oskattade hundringar till barnvakten är ett stort problem, men skiljer det sig egentligen från att ha 10 miljoner i Panama? Båda grupperna använder sina möjligheter för att undanhålla den skatt som vi tillsammans har bestämt (genom riksdagen) att betala in. Skillnaden är att för de flesta utav oss så har vi inte (pengarna eller) möjligheten att skapa ett företag i Panama så att vi slipper betala bolagsskatt. Men attityden är den samma.

Helt osökt kommer jag att tänka på Jesu ord när fariséerna hade upptäckt en kvinna som gjort fel och de ville stena henne: ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne” (Joh 8:7).

Den korrekta artikeln i Aftonbladet borde istället lyda: ”När vi smiter från skatt går samhället isär.”

(Sedan är det självklart så att Skatteverket ska leta försnillade skattepengar på ett sådant sätt att de får tillbaka mest pengar/arbetstimme. Då blir det inte tonårstjejer som har suttit barnvakt utan miljoner i Panama. Men bara för att man inte kan lägga ner så mycket resurserar så betyder ju inte det att den ”svarta” barnpassningen är mindre oetisk..)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s