Ny reformation

När vi blickar ut över svensk kristenhet ser vi ett antal ganska motstridiga trender. I de flesta samfund ser vi församlingar som minskar i både storlek och antal. Vi ser strukturer som i många fall har överlevt sig själva. På allt fler håll ser vi också ett ifrågasättande av Guds ord, något som i alla tider har varit detsamma som att ta ett steg bort från Herrens välsignelse.

Men runtom i Sverige ser vi också människor – och inte minst ungdomar – med en stor längtan efter äkthet och andligt liv. Vi ser en ny typ av prioriteringar, som visar sig i att det man förut haft sin identitet i förlorar sin betydelse – bland annat genom att samfundstillhörigheten blir allt mer ointressant. Och inte minst viktigt: vi ser att Gud verkar på ett liknande sätt också i väldigt olika kristna sammanhang. Det verkar helt enkelt som om Gud har något på gång som han inte tänker anpassa till våra traditionella strukturer och former.

Den kinesiske pastorn Broder Yun talar i sin utmanande bok Levande vatten (Ljus i Öster 2010) om hur den kinesiska kyrkan har utvecklats under 1900-talet. Även den var under 1900-talets första hälft en ganska ”vanlig” kyrka. Men när kommunisterna tog över, skriver han, fick man gå igenom ett stålbad. Missionärerna blev utvisade, kyrkolokalerna konfiskerades och pastorerna blev fängslade. Det var ett avklädande utan dess like. Men det intressanta var att när allt det som tidigare hade utgjort stommen i de kyrkliga strukturerna var borta, började en helt ny typ av källor att porla. I beroendet av Gud som blev konsekvensen av kyrkans avklädande, öppnade sig en helt ny typ av möjligheter för den helige Ande att verka. Sedan några decennier tillbaka upplever man därför också en av kyrkohistoriens mäktigaste väckelser, med uppemot 100 miljoner kristna kineser.

Tänk om Gud håller på med något liknande i Sverige? Kanske inte med så dramatiska förtecken som i Kina – vi lever ju inte i en diktatur – men lika omvälvande? Tänk om en stor del av det som vi i dag är vana att förknippa med den svenska kristenheten är på väg att dö – för att vi i stället ska få se något annat växa fram?

”Om vetekornet inte faller i jorden och dör, förblir det ett ensamt korn”, säger Jesus, ”men om det dör, bär det rik frukt” (Joh 12:24).

För oss innebär inte detta att vi förväntar oss något helt och hållet nytt. Snarare handlar det om att vi vill återvända till det som en gång var. Till respekten för Guds ord och till den typ av kristenliv som träder fram i Nya testamentets texter. Av detta skäl använder vi gärna uttrycket ”reformation”. Denna reformation, tror och hoppas vi, handlar om att återgå till det som är kyrkans allra ursprungligaste kallelse.

En av de viktigaste utmaningarna i detta tror vi handlar om beroendet av den helige Ande. Någon har sagt att om Gud drog bort sin Ande från kyrkan i Väst skulle 90 % av verksamheten bestå. Själv drömmer vi om – och bävar för! – en tid då motsatsen fick vara sann. En församling som är så beroende av Guds Ande att allting faktiskt skulle rasa samman utan hans närvaro och kraft.

”Inte genom styrka, inte genom kraft, utan genom min Ande, säger Herren Sebaot”, skriver profeten Sakarja (Sak 4:6).

På den här sidan har vi velat samla en del av den undervisning som har fötts fram utifrån denna längtan. En längtan efter Guds Andes nedslag i våra liv. Efter en församling och ett ledarskap som på djupet är beroende av Gud, hans Ord och hans ledning i vardagen.

Och inte minst viktigt: en längtan efter en revolution både i våra egna liv och i församlingen i stort. Allt för att Guds rike ska få utbredas i Sverige, i Norden och i resten av vår värld.

För en filmad undervisning av Olof som bygger på ovanstående innehåll, gå in här.

kommentarer
 1. Rune Lundström skriver:

  Blev mycket uppmuntrad av att läsa ovanstående artikel och ser fram emot ditt besök i Kungsängen. Angående denne någon, som skulle ha sagt att om Gud drog bort sin Ande från kyrkan i Väst skulle 90% av verksamheten bestå. Det var A.W. Tozer.”If the Holy Spirit were withdrawn from the Church today, 95 percent of what we do would go on and no one would know the difference. If the Holy Spirit had been withdrawn from the New Testament Church 95 percent of what they did would stop, and everybody would know the difference”.

  • olofedsinger skriver:

   Gott att höra, Rune! Och tack för att du hjälpte mig att spåra ursprungskällan till detta talande (och rannsakande) citat!

   • FruAxberg skriver:

    Mycket intressant skrivet och jag håller helt med dig i att Gud håller på att bygga sin kyrka. Den är helt beroende av huvudet Jesus Kristus genom den helige Ande i oss som är fyllda av honom. Tillbaka till ursprunget, till Ordet, till lärjungaskapet. Jag hittade för en tid sedan pionjärskolan, på engelska the piooner school med 20 lektioner som för oss tillbaka till vad Bibeln undervisar och hur vi kan leva så som de första kristna levde i Apostlagärningarna, ledda av den helige Ande! Den finns på Youtube på: the last reformation. Leta efter the piooner school. Du kanske redan sett den? Guds frid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s