Varför har vi så svårt för människor som kan analysera framtiden?

Postat: 9 oktober, 2017 av Martin Alexandersson i Reflektioner

Jag läste nyligen boken Crash proof 2.0 av Peter Schiff som är en uppföljare av hans bok Crash proof som utkom i februari 2007. Den första boken har underrubriken ”How to profit from the coming economic collapse” och handlade om USA:s osunda obligationsmarknad och det var just den som kollapsade ett halvår senare i det vi brukar kalla Finanskrisen. I hans efterföljande bok förvånas han över att de personer som såg till att krisen kunde uppkomma fortfarande är de som styr ekonomin och han, som kunde förutse kraschen, fortfarande behandlas som paria och ingen har bett om ursäkt för att de hånade hans förutsägelser som senare visade sig vara helt korrekta.

Vi kan dra samma paralleller till svensk invandringspolitik. Under många år fanns det politiker, journalister och debattörer som hävdade att svensk invandringspolitik inte var hållbar. Detta kan illustreras av att SVT:s Agenda ställde frågan ”Hur stor invandring tål Sverige?” under partiledardebatten hösten 2012. Det väckte ett ramaskri och att ens ställa frågan ansågs vara främlingsfientligt. Året därpå sa dåvarande migrationsminister ”Integrationen påverkas väldigt mycket av mängden människor som kommer till Sverige. … Därför måste vi diskutera volymerna” För detta hamnade han i rejält blåsväder och togs hårt i örat av statsministern och det blev klart att det också är en fråga man inte kan ställa sig. Sedan tog det två år och så fick vi hösten 2015 den så kallade Flyktingkrisen där regeringen (med miljöpartiet som har öppna gränser som modell i sitt partiprogram) inte tyckte att Sverige tålde mer invandring och stängde landets gränser och införde en invandringsvolym som var lägre än den som Sverigedemokraterna hade gått till val på. Återigen är det samma människor som leder landet framåt och de som tidigt såg att det här inte skulle kunna gå vägen behandlas fortfarande som paria och absolut ingen upprättelse har getts till de som tidigt försökte varna för konsekvenserna.

Man kan nu fundera på oss kristna och hur det ser ut i våra församlingar och samfund. Har vi människor bland oss som kan analysera framtiden och försöker att kommunicera detta till resten av oss – men vi inte vill lyssna? Och finns det de som kunde prognostisera den situation vi är idag för flera år sedan? Och behöver vi be dem om förlåtelse och börja lyssna på dem nu? Jag har ingen speciell grupp eller person i åtanke när jag skriver det här, men funderar ju på vad t.ex. profeterna i Sverige har att säga till oss idag. Om vi låter dem tala..

kommentarer
  1. rumpnisse skriver:

    Bra sagt! Om man lyssnar till dom med vishet och urskillning så kan vi avstyra katastrofer, eller i alla fall förmildra dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s