Det kostar på att bekänna namnet Jesus

Postat: 19 januari, 2016 av Jonas Nordén i Lärjungaskap, Ledarskap, Reflektioner
Etiketter:, ,

Efter några år boende utomlands, där jag kunnat få lite perspektiv på landet Sverige och svensk kristenhet, så är det med stor sorg i hjärtat jag konstaterar att förkunnelsen om Jesus Kristus, som den enda vägen till frälsning, på många håll har tystnat i vårt land. I allt färre kyrkor och från allt färre präster och pastorer får man idag höra en förkunnelse som utmanar till omvändelse och tro på den ende, sanne och levande Frälsaren, Jesus Kristus. Varför är det så?

Det kan givetvis finnas många svar på den frågan, men en av de starkaste anledningarna till det tror jag är att det faktiskt kostar på att bekänna namnet Jesus. Det finns alltid ett pris att betala för den som väljer att gå det som Jesus själv kallar för ”den smala vägen” (Matt 7:13-14). Detta är ett pris som färre och färre är beredda att betala i Sverige idag.

Priset man får betala är att bli betraktad som intolerant och trångsynt. Man anses inte vara ”öppen” för människors olika andliga vägar. Man betraktas också som omodern, anti-intellektuell och fientlig mot andra människors tro och kultur. Det kan absolut vara ett högt pris att betala. Det var ett pris som Jesus själv fick betala, det var ett pris som hans första anhängare fick betala – och det är ett pris som kyrkan och kyrkans profeter genom alla tider fått betala. Det är ett pris som en kyrka, och kyrkans företrädare behöver vara beredda på att betala.

Men idag väljer vi allt för många gånger tystnaden. Vi tiger. Vi undviker att stå upp för namnet Jesus på grund av dess obekvämlighet. Vi väljer vår egen bekvämlighet och trygghet och vaggas sakta men säkert in i tidsandans refräng, som säger att alla vägar leder till Gud, att var människa har sin egen sanning och så vidare. Vad händer när vi gör det? Jo, ingen människa får på riktigt möjlighet att höra talas om och möta sann befrielse, förlåtelse och kärlek. Ingen djup och sann frid kan tas emot och inga liv kan verkligen förvandlas. Vi sviker inte bara oss själva och vår egen kallelse, utan också våra medmänniskor och vår Herre.

Till dig som är företrädare för kyrkan – vakna upp! Du är kallad av Jesus själv till att vara Hans ambassadör. Vad tror du att Han kommer säga till dig på den sista dagen? Du har blivit anförtrodd det finaste som finns på denna jord – evangeliet om Guds son.

Till dig som enskild kristen – var inte rädd! Det finns inget eller ingen som kan göra dig något, om Gud är på din sida. I Jesus och i hans tjänst är du alltid i majoritet. Du är kallad till att vara ett vittne och att vara det frimodigt – där du är. Ge som gåva det du har fått som gåva, och lita på att Gud gör resten.

Till oss alla – var beredd att betala priset. Låt oss ta upp våra kors och följa Jesus. Det kommer att vara värt det, även om vi idag får lida och utstå hån och förföljelse. En dag kommer vi att segra! En dag ska alla knän böjas för Jesus namn och alla tungor bekänna att Han är Herre!

kommentarer
  1. Eva H skriver:

    Tack för uppmuntran!
    Ibland, när det faktiskt ”kostar” att säga ifrån t.ex., är det lätt att känna sig rätt ensam.

  2. TonyMalmqvist skriver:

    Vid ett tillfälle, för inte alls så länge sen la jag upp texten från Romarbrevet kap 1 på Twitter. Mitt syfte med det var att var och en ska själv få läsa vad som står att läsa i Bibeln och just där, detta utan att jag sen vidare på något sätt kommenterade vad som står där skrivet. Men jag vad då inte kunde ana eller förutse var den ilska och de inte alls för positiva reaktioner och respons som kom från kristet håll på det, bl.a förde det med sig att flertal kristna då avföljde mig på Twitter. Det här var bara ett exempel hämtat från mitt eget liv om vad det kan få för följder enbart för att man ”läser högt” upp ut från Bibeln, men jag kan ge flertal andra exempel på som där jag knappt trodde ens icke kristna kunde bete sig på ett visst sätt. Många vill inte se hur illa ställt det är inom svensk kristenhet idag, men vem tror man att man egentligen lurar?

    • Jonas Nordén skriver:

      Du har rätt Tony. Det är verkligen illa ställt med svensk kristenhet när det kommer till troheten gentemot Guds ord och vilja i vissa specifika frågor. Men vi försöker inbilla oss att allt står väl till och att vi är fria att göra och välja som vi vill. Det kommer få konsekvenser, förr eller senare. Låt oss därför stå fasta, även om det kostar på. För det kommer en dag då allt och alla ska prövas, och då ska det visa sig vad var och en har gjort, sagt, tänkt och stått för.

Lämna en kommentar