Nionde/tionde buden: Du skall inte ha begär till din nästas hus.

Postat: 5 juni, 2013 av Jonas Nordén i Bibeln, Lärjungaskap
Etiketter:,

De två sista buden är syskon med varandra kan man säga. Här riktar Herren in sig på våra hjärtan och säger: ”Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller till hans tjänare eller tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa” (2 Mos 20:17 SFB).

Det är egentligen två olika ord/uttryck som används här. Det ena betyder ungefär: ”Du ska inte ge efter för begäret” och det andra ”Du skall inte ha något begär”. Det första Herren säger till oss är alltså att vi inte ska ge efter för begäret. Här handlar det om begäret att själv få så mycket som möjligt. Med de orden angriper Gud alltså det inom oss som vi kallar för girighet och som kan sammanfattas som ”önskan att bli rik”. Det är väldigt farligt att ge efter för detta begär. Det menar Paulus i sitt brev till Timoteus: ”…de som vill bli rika, de råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär, som störtar människor i fördärv och undergång. Ty kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har somliga kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande” (1 Tim 6:9, 10).

Eftersom både girighet och begäret efter pengar i sig själv fördöms i Guds ord är det naturligtvis en ännu mer uppenbar synd, när en människa dessutom avundas sin nästa och försöker komma över sin nästas tillgångar! Det vittnar om hur långt borta man är från kärleken, när man inte söker sin nästas bästa utan till och med försöker sno åt sig av det han har – vare sig det är materiella saker eller ära, utmärkelser eller positioner.
Vad vår Herre befaller oss i detta bud är alltså inte bara att vi ska vara nöjda med vår egen lott och försöka unna vår nästa hans goda. Vi ska också göra allt för att han om möjligt ska få det ännu bättre. Och kanske kan vi kanske lyckas med detta. Att inte ge efter för vårt begär utan istället göra allt vi kan för att vår nästa ska få behålla det han har och till och med få mer.

Men det är ändå prestationer som inte fullt håller måttet inför Gud. För han säger inte bara: ” Du skall inte ge efter för begäret” utan också ”Du ska inte ha något begär”. Och där visar det sig, att hans ord blir en domare över våra hjärtan, våra motiv och våra tankar. För vem av oss är utan begär? I för detta bud och inför denne Gud står vi alla med skuld. Där är vi alla syndare, som Skriften säger (Rom 3:23). Där har vi alla ett behov av att få bli tvättade rena i Jesu blod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s