Svåra och problematiska bibelord, del 1

Postat: 15 september, 2015 av Jonas Nordén i Apologetik, Bibeln
Etiketter:, ,

Vi är säkert många som i vår bibelläsning stött på berättelser och ord, profetior och annat som varit väldigt svårt att förstå sig på. Ibland ter sig bibelns ord kanske direkt motsägelsefullt, och ibland finner vi sådant som vi tycker rimmar dåligt med övriga bibelord, eller med den vanliga bilden av Gud. I den här serien kommer jag att försöka ta mig an sådana bibelord och texter – och försöka ge möjliga förklaringar till svårförståeliga och problematiska sådana. Ni får väldigt gärna komma med tips och förslag på texter som ni själva brottas med, så kan vi försöka se på lösningar tillsammans. Idag börjar vi med frågan om Jesus kom till världen med fred eller krig?

Matteusevangeliet 10:34-36 – Kom Jesus med fred eller krig?

Vad är problemet: I det här sammanhanget säger Jesus: ”Tro inte att jag har kommit med fred till jorden. Jag har inte kommit med fred utan med svärd.” Och vidare: ”jag har kommit för att ställa en man mot hans far, en dotter mot hennes mor, en sonhustru mot hennes svärmor, och mannens husfolk skall bli hans fiender”. Men på andra ställen läser vi ju att Jesus kallas för ”fredsfurste” (Jes 9:6, annan övers.: ”fridsfurste”) och att han säger till sina lärjungar: ”Min frid ger jag er” (John 14:27). Dessutom säger han till sina lärjungar att lägga undan sina svärd, eftersom ”alla som griper till svärd skall dödas med svärd.” (Matt 26:52). Så frågan är ju vad vi ska tro? Kom Jesus med fred och frid eller med svärd, krig och splittring?

Vad kan vara lösningen: När vi ska ge ett svar på detta kan vi behöva börja med att skilja på syftet med att Jesus kom till jorden och resultatet av det. Hans ursprungliga tanke var naturligtvis att komma med frid och fred. Det ser vi på flertalet ställen i Bibeln. Han kom för att skapa frid med Gud genom Honom själv (Rom 5:1) och friden finns där också som ett mål för våra böner (Fil 4:7). Men den omedelbara konsekvensen av att Kristus kom till jorden blev att det kom att gå en skiljelinje mellan de som var för honom och de som var emot honom; de som trodde och de som inte trodde på Hans namn. Jesus säger själv att vi inte kan tjäna två herrar och därför blev det en uppdelning mellan Guds barn och världens barn. Denna uppdelning kunde även gå rakt igenom familjer, där det blev viktigare att tillhöra Jesus än att tillhöra t.ex. sin mor och far.

På andra ställen i Bibeln ser vi också att bilden av ett svärd syftar på Guds ord (Ef 6:17). Detta ord är så skarpt att det till och med kan skilja ”själ och ande, led och märg” inom en människa (Hebr 4:12). Evangeliet och sanningen i dess budskap kan alltså vara orsaken till splittring och krig, men dess yttersta syfte är alltid att ge oss frid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s