I love to hate you

Postat: 19 maj, 2017 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap, Reflektioner

”Love to hate you” var en hit i min barndom av popbandet Erasure. Att låten har försvunnit ur medvetandet är nog inget större problem, men titeln är ändå högaktuell. Sedan Trump blev vald till USAs president är det en ganska bra rubrik på hur vi behandlar honom. Varje dag läser jag något i tidningen om Trump, i de flesta sociala sammanhang kommer han upp och sociala medier översvämmas. Självklart finns det oerhört mycket i den mannens politik och uppträdande som kräver kritik – men frågan är om det finns någon gräns när kritiken blir osund?

Det är ganska mänskligt att vilja tillhöra den ”rätta sidan” och det gör att många utav oss klär oss, pratar och har åsikter för att passa in i den grupp vi vill tillhöra. Att också distansera sig mot utomstående grupper är en naturlig del och därför vill vi tydligt deklarera avstånd mot det som vi inte är en del av. En del i distanserandet är skitsnacket som vi ju gärna gör för att förlöjliga andra och på så sätt känna oss själva bättre. Framförallt när det får oss själva att känna oss goda är det ju lätt att tala illa om de andra som är ”onda”. Därför har nog den onde Trump blivit vårt favoritobjekt (Det är intressant om Trump har fått denna särställning för att han leder en supermakt eller om han är från den vita, fria världen och därmed borde veta bättre? För vi har ju betydligt galnare makthavare i Mugabe (Zimbabwe), Kim Jong-un (Nordkorea) eller Duterte (Filippinerna) som vi inte alls pratar om på middagsbjudningar.) och vi förfasas över än det enda och än det andra.

Riskerna med detta är flera. För det första att vi blir osakliga och drar växlar och slutsatser som inte finns. För lite sedan var nyheten ”Trump vill kolla i din iphone!” – men det är ju något som USA har haft möjlighet att göra i gränskontrollen i många år och som klubbades under förre presidentens tid.

För det andra så tenderar detta till att vi gör en del människor till onda och andra goda. Trump är ond och därför är allt han gör ont. På samma sätt är Obama god och då spelar det ingen roll att han är den president som har varit i krig längst tid (8 år), att han fällde bomber över 7 länder mot George W Bushs 4 eller att statsskulden är dubbelt så hög nu som innan han började. Han är god. Och vad än Trump gör är han ond. Denna onyansering gagnar ingen.

För det tredje får vi svårt att skilja på sak och person när allt Trump gör är felaktigt. Det gör inte bara att han som individ är fel – utan även hans släktingar. För lite sedan dök nyheten upp om att ett flyg blev försenat för att flera passagerare ville byta plats för de satt bredvid Trumps dotter. Vad har hon gjort för fel? Att hennes pappa demokratiskt har blivit vald till president i världens största demokrati kan ju omöjligen vara hennes fel!?

Och för det fjärde kan man fundera på hur vi diagnostiserar Trump. Inte så få människor uttalar sig om diverse psykologiska diagnoser där narcissist hör till den vanligaste. Det gör det hela än mer intressant. När annars hånar vi en människa för sin sjukdom och dess konsekvenser? Just en sjuk människa borde väl slippa kritik för det som sjukdomen gör?

Självklart kan – och bör – en hel del av politiska beslut i USA kritiseras. Men man får fundera över när kritiken blir onyanserad och när det är personen och inte persons handlingar som kritiseras. Och man får fundera över den gruppglädje som vi får när vi kan enas om vårt förakt för en annan människa. Ett bibelord som alltid är utmanande är:

Jag säger er: Älska era fiender och be för dem som förföljer er. (Matt 5:44)

För den som är nyfiken på låten, så finns den här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s