Problemet i analyserna av det muslimska terrordådet i Stockholm

Postat: 5 maj, 2017 av Martin Alexandersson i Reflektioner
Etiketter:

Talesättet ”om man bara har en hammare blir alla problem en spik” passar bra när man läser många av analyserna efter det muslimska dådet i Stockholm för någon månad sedan. Problemet är att man applicerar sin vanliga tolkning av terrorism och dess orsaker på muslimsk dito och missar därför grovt. Nedan ska jag försöka göra en grundläggande genomgång av tankebyggnaderna bakom den muslimska terrorismen. 

Terrordåd sker vanligtvis som ett mål för ett politiskt syfte. I USA idag ser vi t.ex. vita som urskillningslöst dödar svarta (länk) för att på så sätt starta ett raskrig. Liknande idéer hade Anders Bering Breivik när han mailar ut sitt ideologiska manifest i samband med sitt dåd på Utöya – han ville få till en politisk förändring i Norge. Många terrordåd sker av grupper eller områden som vill bli självständiga på något sätt. IRA, PKK och ETA är exempel på dessa. Dessutom har vi de terrordåd som görs av de som vill avsätta eller förändra den sittande regimen och där RAF, Tamilska tigrarna eller FARC är bra exempel. Offren i dessa terrordåd är antingen ”oskyldiga” människor eller människor som representerar de man vill bekämpa. Men, för alla dessa terrororganisationer är deras terror ett medel för att nå ett politiskt eller ideologiskt mål. Ingen av de skulle t.ex. fortsätta döda människor om de kom till makten i sitt land. När det gäller muslimska terrordåd är det däremot annorlunda.

Grunden i islam (till skillnad från kristen tro) är att du ska göra bra gärningar och när du dör hoppas du att dessa räcker för att komma in i Allahs paradis. Det finns några saker som du kan göra för att bättra på dina chanser – t.ex. gör en pilgrimsresa, fasta under Ramadan, ge pengar till fattiga et cetera. Du kan också göra jihad. Jihad handlar, enligt Mohammed, om att vara villig att dö för Islam och att döda de som inte tolkar Islam rätt. De flesta av dessa är ju muslimer och det är därför som de flesta muslimska terrordåd sker mot muslimer i muslimska länder. Orsaken till detta är att man, genom att man gör jihad, har kommit upp i den nivå av goda gärningar som krävs.

Drivkraften handlar alltså om att, i sin egen död, ta med sig så många otrogna som möjligt och därför själv få en plats i paradiset. De som gör detta är alltså inte några självmordsbenägna och deprimerade människor. Eller, med svensk tolkningsnycklel: några förortskids som saknar utbildning och framtidstro och därför i desperation söker sig till muslimsk terrorism. Tvärtom – studier visar att självmordsbombare har en högre utbildning än sin grupp i stort och ofta har familj och inte alls beskrivs som suicidala.* Det är istället en djup självisk handling för att komma till paradiset. Det är ingen protest mot samhället eller något medel för att nå ett mål. Själva dödandet är själva målet. Därför hamnar man helt fel när man tror att man kan minska risken för fler svenska terrordåd, eller IS-krigare, genom att satsa mer på skolan, högre socialbidrag eller fler instegsjobb. Eller skylla muslimska terrordåd i västvärlden på USA, kolonialism eller imperialism. Det är inte alls där problemet ligger.

Intressant läsning är f.d. islamisten, Mohammed Omars, kommentar: https://detgodasamhallet.com/2017/04/09/sverige-har-blivit-attackerat/

* Se t.ex.: http://www.dn.se/arkiv/ledare/sjalvmordsbombare-samvetet-i-martyrkulturen/http://allastudier.se/tips-o-fakta/2293-terrorister-föds-på-universiteten/ och http://www.metro.se/artikel/experter-därför-blir-man-självmordsbombare-xr

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s