Invandringsfrågan och kristen tro – del 1: En polariserande fråga

Postat: 27 februari, 2017 av olofedsinger i Uncategorized
Etiketter:

Det är länge sedan västvärlden var så polariserad som den är i dag. Inte främst i traditionell mening mellan höger och vänster, kapitalism och socialism, utan genom att det politiska etablissemanget har blivit allt mer utmanat av ytterlighetsrörelser. Populister vinner terräng på de etablerade partiernas bekostnad, och en allt större andel av Europas och USA:s befolkning upplever att de frågor som de själva prioriterar inte tas på allvar av deras politiska företrädare – att de uppfattas som för kontroversiella för partierna att ta tag i.

Ett tydligt exempel på detta är den glödheta frågan om invandring och migration. Och här kompliceras bilden av ett antal mer eller mindre sammanhängande faktorer:

Å ena sidan har vi det desperata läget i flera av vår tids krigshärdar, med det sönderbombade Syrien som det just nu värsta exemplet. Å andra sidan har vi den enorma utmaningen inte minst i Sverige med integrationen av alla de människor som har beviljats asyl.

Å ena sidan har vi den bibliska kärlekstanken, som lyfter fram ideal som gästfrihet, generositet och tolerans. Å andra sidan har vi ett antal komplicerade och minerade frågor, inte minst med koppling till religionen islam – såsom terrorism, jihadism, heltäckande slöjor och sharia-lagar.

Detta och mycket annat samverkar till att göra ”invandringsfrågan” till en av vår tids mest svårlösta samhällsutmaningar.

För att fortsätta läsa denna artikel i tidningen Världen idag kan du gå in här.

Annonser
kommentarer
 1. Anonym skriver:

  Hej!
  Läste din första artikel i serien om invandringen och har läst en del av vad du skriver om normkritik. Det finns en koppling här: Just nu när vi i Sverige är så inne i detta med att kritisera våra normer, så kommer det samtidigt invandrare hit som inte alls kritiserar sina normer. Och medan Sverige är för mångkultur och tolerans, så leder detta till att vi välkomnar invandrare som är intoleranta.
  Eli Göndör skriver:
  ”De mest toleranta och öppna samhällena är ofta minst intresserade av sitt historiska, religiösa eller kulturella arv. Delvis beror det sannolikt på uppfattningen att sådana intressen skapar konflikter mellan människor som är svåra att överbygga.
  Men de som är minst toleranta gentemot sin omgivning är naturligtvis också de som starkast värnar om sitt kulturella arv, sin historia eller sitt religiösa arv. Det innebär att människor som kommer hit med starka identiteter, från en majoritetsstatus och dominansposition är drivna att förändra normerna i Sverige till sin fördel. I det mötet har intoleransen större förutsättningar att lyckas eftersom toleransen bereder utrymmet…”
  (Från artikeln ”Dags att begrava det multikulturella projektet”, Dagens Samhälle 17/2-17)

  • olofedsinger skriver:

   Hej! Ja, det är ett intressant perspektiv. Samtidigt vet jag inte om jag håller med om alla kopplingar …
   Just de normer som står i fokus i invandringsdebatten är ju de allra flesta svenskar överens om. Det är vidare en stor debatt om hur vi ska hantera sådana normer som kommer med delar av invandringen, inte minst med koppling till hederskulturen.
   Till detta kan läggas att många invandrare (men självklart inte alla) faktiskt med tiden överger de mest destruktiva normer som de har med sig hit.
   Men visst finns det – och har funnits – en stor naivitet i Sverige när det gäller de normsystem som följer med vissa av våra invandrargrupper. Och den svenska ”snällismen” har gjort att vi inte har velat ställa några krav …
   Här finns det med andra ord mycket att göra. Jag hoppas också att vi nu ser en växande insikt hos våra politiker när det gäller detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s