Att älska sina fiender och be för dem som förföljer er – del 1

Postat: 6 december, 2016 av Martin Alexandersson i Bibeln, Lärjungaskap
Etiketter:

Jesu undervisning är mycket utmanande i Matt 5:44: Jag säger er: Älska era fiender och be för dem som förföljer er.

I vår tid är den allmänna attityden på så många sätt tvärt om. Vi hatar våra fiender och vi förtalar dem som vi tycker beter sig dåligt. Den senaste tiden har vi sett det i USA. Clintonanhängare raderar vänner som röstade på Trump från sina sociala medier och det finns en he del som inte åkte hem till sin Trump-röstande familj under årets Thanksgivning. Samma saker såg vi hända när SD kom in i riksdagen och då gick också företag ut och sa att de inte ville ha SD-väljare som kunder. Vi vill alltså avskärma oss från det som vi uppfattar som felaktigt och det gör att våra vänner och familj bara är det så länge de röstar rätt. Att skilja på sak och person är inte, ens i teorin, något vi alltså försöker oss på.

Liknande attityd har vi sett när företag pressas att inte ha SD som gäster. * Frågan är var vår vilja att distansera oss från det som vi anser vara ont kommer ifrån? Grunden är ju att vi inte alls vill skilja på sak och person. ”Du röstar på Trump – jag vill inte vara vän med dig” är ju vårt mantra.

Sedan kan man fundera på om det är så att vi lever med människor som tänker och tycker som vi och därför triggas vi lätt varandra att ta avstånd från ”de andra”. Detta kanske har blivit mer tydligt i och med våra sociala medier där mina olika sfärer av vänner har möjlighet att ta del av varandras åsikter och att åsikterna i sig själva inte längre sägs runt fikabordet utan helt publikt.

Ytterligare en tolkning kan vara att vi lever mycket efter munnens bekännelse och att ha rätt åsikter. Denna tes får stöd i sommarens undersökning där frågorna var ”hur många utomeuropeiska invandrare känner du?” och ”vilket parti röstar du på?”. Man skulle kunna tro att Miljöpartiets väljare (som har röstat på partiet med mest generös invandringspolitik) skulle ligga i topp i denna undersökning. Men sanningen var att det var precis tvärtom. MP:s väljare låg i botten följt av FI:s väljare. Här verkar det alltså vara viktigare att ha rätt åsikt (och rösta rätt) än att leva som man lär.

Det skulle också kunna vara så att vi är så osäkra i vår egen ståndpunkt, så istället för att utsätta oss för människor som tänker och tycker annorlunda säger vi helt enkelt upp bekantskapen med dem för att slippa utsättas för andra perspektiv.

Hur ska man vi då som kristna agera? Först och främst tror jag vi behöver påminna oss om den klassiskt kristna hållningen: ”Älska syndaren – hata synden”. Att inte kompromissa med vad som är rätt och fel, men att alltid älska människan som tycker/gör fel. Och att istället för att distansera oss från det som är ”fel” komma närmare och försöka förstå det. Det kan handla om att läsa media som har helt andra perspektiv än vårt eget eller att lyssna på vännen som befinner sig långt ifrån oss politiskt. Och då inte lyssna för att sedan berätta hur fel personen har utan snarare lyssna för att försöka förstå.

Avslutningsvis kan man, i dessa tider av flockmentalitet, fundera på citatet ”När i historien har majoriteten haft rätt?” och fundera på hur det är tillämpbart idag…

 

* Med en sådan filosofi blir det ju väldigt svårt att dra gränser? Är det ok för den lokala ICA-butiken att sälja frukostbröd till Jimmie Åkesson trots att de ogillar hans politik? Ska Volvo offentligt göra avbön för att Jonas Sjöstedt kör en Volvo och man inte ställer upp på hans politik? Och ska Hagamannen nekas bussresa med Swebus för hans serievåldtäkter?

kommentarer
  1. […] Att älska sina fiender och be för dem som förföljer er – del 1 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s