Att låta sina pengar göra nytta

Postat: 23 november, 2016 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap
Etiketter:

En del utav oss har välsignats med en ekonomi som möjliggör att det går att också spara en del av sin inkomst till framtida utgifter. Detta sparande kan självklart göras på lite olika sätt och med olika risknivå. Som kristen är det ju självklart att mitt sparande gagnar sådant som jag tycker är bra och undviker att gagna sådant som är dåligt. För egen del betyder det att jag inte äger några aktier i spel-, tobak- eller alkoholindustri. Det betyder inte att jag inte själv skulle kunna spela på stryktipset, röka en cigarr eller dricka en öl men jag har svårt att jag som delägare ska tjäna pengar på människors missbruk (spel & alkohol) eller ohälsa (tobak).

Personligen har vi valt att investera en del av våra sparade pengar i åtta företag som vi hoppas ska lyckas för vi tror att de hade varit en välsignelse för mänskligheten. Huruvida dessa är en bra investering, ekonomiskt sett, får var och en bedöma – men hur ett kristet perspektiv är de intressanta:

Cleantech – Finskt bolag som äger flera små bolag – alla med samma syfte: att hitta miljövänliga energilösningar.

Ecoclime – svenskt företag som lyckas utvinna energi för husuppvärmning genom att lägga en matta på sjöbotten som utvinner energi genom vattnets värme.

Hybricon Bus – Umeåföretag som utvecklar elbussar

Kontigo Care – Uppsalaföretag som har utvecklat ett mobilbaserat system för behandling av alkoholister

Miris – svenskt företag som utvecklat ett enkelt test för att mäta kvalitén i bröstmjölk och därför enkelt kunna sätta in ersättning till för tidigt födda barn.

Scibase – svenskt företag som jobbar med diagnostik av hudcancer.

Simris Alg – Företag i Simrishamn som odlar alger för att utvinna Omega3 ur dem.

Soltech – svenskt företag som utvecklar solfångare som kan byggas in på taket på hus.

 

Något som jag inte själv äger (men funderar på att investera i) är getter i Somalia genom Ari Farm och på så sätt hjälpa nomadfolk i behov av boskap.

(Jag ska inte gå in och göra ekonomiska rekommendationer till någon – allas situationer är olika och därför går det inte att ge så många generella råd. Ett ska dock ges – ovanstående företag har sannolikt högre risk än ett svenskt medianbolag så lägg verkligen inte alla sparpengar du har i ovanstående. Personligen finns 20 % av vårt sparande i ovanstående 8 bolag och resten i andra former vilket vi finner rimligt utifrån vår situation.)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s