Hur kunde det bli så här? – kommentar till Trumps seger

Postat: 9 november, 2016 av Martin Alexandersson i Reflektioner

Det är en dag i chock för stora delar av världen när man inser att Donald Trump har blivit vald till USAs president. Hur denna osympatiske man med oklara politiska visioner lyckats bli president kommer vara ett huvudbry för politiska kommentatorer under närmsta tiden. I Sverige är nog chocken större än i USA. Här har vi inte en enda TV-kanal eller tidning som (vad jag sett) har skrivit något positivt om Trump. Det har varit en klassisk Ond-God-rapportering där Hillary är den goda och Trump den onde. Därför är det ju så klart svårbegripligt hur den onde kan vinna. Vidare har vi sett hur opinionsinstituten har visat på ett klart övertag för Hillary. Senast i måndags såg jag att man gav Hillary 85% chans att bli president. När detta skrivs är all rösträkning inte klar men Trumps seger är inte bara klar utan rent av solklar. Frågan måste då ställas – hur i hela friden kan en osympatisk, oerfaren kandidat utan media på sin sida och med rejält underläge i opinionsmätningarna ändå vinna?

Svaret tror jag finns i det ökande avståndet mellan etablissemanget och stora delar av oss vanliga människor som jag delvis skrev om för någon vecka sedan.

Vi har sett hur opinionsinstituten i Sverige totalt missat Sverigedemokraternas egentligen väljarstöd. T.ex. missade Novus med 50%! Och egentligen är det inte så konstigt. Vi har sett att SD:s väljare och företrädare har blivit uteslutna ur sina fackförbund, trakasserade och i vissa fall blivit av med jobbet. Mot den bakgrunden förstår jag att man inte, i telefon med en okänd, avslöjar att man skulle kunna rösta på SD. På samma sätt kan man nog fundera över opinionsinstitutens miss i USA. Kan det vara samma fenomen där? Eller kanske handlar det om att många grupper i USA inte har fast telefon och att därmed urvalet för undersökningarna är snett.

Men grundproblemet tror jag handlar om en allt större distans mellan stora delar av folket och den makt som finns inom etablissemanget. Den makten finns inom media, politikerna och stora delar av näringslivet. Risken är att denna elitsammanslutning umgås med varandra, påverkar varandra och inte inser att det finns en stor grupp med andra värderingar och andra åsikter. Detta har vi sett i Sverige med SD:s framgångar, vi har sett det i Brexit-röstningen, vi har sett det i senaste tyska delstatsvalen när små högerpartier blev stora och vi har nu sett det med Trump. Mycket av detta kan nog förklaras med att den enskilda människan ser sin egen vardag och sina egna problem på ett annat sätt än etablissemanget och när hon då inte finner någon där som företräder henne så vänder man sig någon annanstans. Till vilket parti skulle t.ex. någon som var fundersam kring invandringsutmaningar 2014 vända sig när alla andra partier än SD förnekade att några sådana fanns? Motdraget från etablissemanget har ju varit att anklaga motståndarsidan för att vara outbildad, rasistisk, oupplyst, missnöjd etcetera. Vi har sett det kring SD-väljare, Brexit-röstare och nu Trumpväljare. Detta är självklart helt kontraproduktivt! Oavsett om man de facto är oupplyst och missnöjd blir man ju inte mer oupplyst och mindre missnöjd om någon avfärdar min åsikt just på grund av detta. Sedan kan man ju fundera på vilken människosyn man har när man avfärdar en människas röst på grund av att vederbörande är outbildad!? Här har då Hillary varit en tydlig del av etablissemanget medan Trump har kommit som en representant för det vanliga folket och dessutom en man som har lyckats med ”The american dream”. Detta är också orsaken till många av demokraten Bernie Sanders (som slogs ut av Hillary i primärvalet) väljare valde att rösta på republikanen Trump.

Ett annat problem är att media allt mer har lämnat sitt uppdrag av att granska makten till att granska den del av befolkningen vars åsikter man inte tycker om. I Sverige har vi sett hur våra dagstidningar valt att hacka Flashbackkonton för att få fram vad individer har skrivit under pseudonym. Även om mycket av det var oerhört olämpligt var det knappast olagligt eftersom inga åtal har väckts. På samma sätt kan man se att media och den politiska eliten har ett allt tydligare umgänge med varandra.

Sedan måsta något skrivas om Hillary. Hon har varit oerhört illa omtyckt bland stora republikanska grupper i årtionden och det är klart att många inte aktivt valt att stötta Trump utan snarare röstat mot Hillary.

Det återstår att se om svensk media kommer göra dessa slutsatser och någon form av självkritik komma fram eller om man bara fortsätter med alternativa förklaringsmodeller och hävdar att detta enbart är missnöjesröster, Hillary lyckades inte mobilisera sina väljare, väljarna är obildade med mera.

Avslutningsvis hoppas jag ju att jag har fel att Trump är en oerhört inkompetent blivande president och att mångas våra farhågor inte kommer att infrias. Som kristen blir det ju fortfarande viktigt att be för våra ledare och: ”Låt ditt rike komma, på jorden såsom i himlen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s