Fenomenet Donald Trump – några försök till förklaringar

Postat: 9 november, 2016 av olofedsinger i Reflektioner

Noterar att min bloggkollega Martin redan har delat ett antal läsvärda tankar med anledning av presidentvalet. Men här kommer ändå ytterligare några punkter från min horisont:

Namnet på nästa amerikanska president blir alltså Donald Trump. Precis som i den brittiska Brexitomrösningen visade sig opinionsundersökningarna komma på skam, och politiker och journalister tävlar om att förfäras över det inträffade. Börserna förväntas backa dramatiskt, och inbitna demokrater ansöker om medlemskap i Kanada. Stora delar av västvärlden skakar i sina grundvalar.

Men frågan är ändå om valet av Donald Trump bara ska betraktas som något osunt.

För att fortsätta läsa detta inlägg på Världen idags opinionsblogg, gå in här.

Annonser
kommentarer
 1. Alma-Lena skriver:

  Jag kan inte se att en kristen kan komma undan med hur många lögner som helst i offentligheten och inte heller om vi röstar på en notorisk lögnare som förtjänat sina 33 miljarder genom att födas av en stenrik pappa. ”Förklaringar” till rasism och sexism finns, men vi kristna ska inte förstå synd, vi ska jobba emot den både i oss själva och samhället.

  Att Clinton skulle stå för abort till 40 veckan är inte sant.Politifacts är betydligt mer tillförlitliga än alla kampanj-nissar i republikanska partiet och tok-högern kring Alt. Right. De kollade upp detta påstående: ” We found many instances of Clinton saying abortion should be ”safe, legal and rare.” In short, Clinton is open to restrictions on late-term abortions provided there are exceptions for the life and health of the mother. This includes both mental health and medical complications like preeclampsia, a pregnancy complication of high blood pressure that could lead to death.” Hela artkeln här: http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2016/feb/10/marco-rubio/marco-rubio-says-hillary-clinton-supports-abortion/

  Hur många republikanska presidenter och kongresser har suttit sedan 1973 (Roe vs. Wade)? Hur ser lagen ut? Vill de verkligen ändra på denna lag? Kan en president ändra på denna lag? (nej, en president kan inte det)Tyder inte det faktum att Roe vs Wade stått sig till dags dato på motsatsen?

  Att tippa Trump ner i helvetet med en vänskaplig klapp på axeln kanske ses som en mindre förseelse, han hade väl hamnat där ändå. Men då glömmer vi Hesekiel 2: 4-5 ”Till dessa människor med fräck uppsyn och hårt hjärta sänder jag dig. De är ett motsträvigt folk, men vare sig de lyssnar eller inte skall du säga till dem: ’Så säger Herren Gud.’ ”

  Vi ska inte ta del i ondskan och promota den med ”förståelse” jag tycker Sojourners har sagt allt i denna fråga: https://sojo.net/articles/have-we-forgotten-point-christianity

  (ja, jag har läst hela artiklarna, plus några länkar i dem=)

  • olofedsinger skriver:

   Hej Alma-Lena!
   Det är bra att du har läst alla artiklar som är länkade. Men det verkar ändå som att du har läst in ett och annat i min artikel som inte står där. :) Jag förordar inte på något sätt Donald Trump som person. Men jag förordar inte heller Hillary Clinton. Framför allt vill jag försöka hjälpa alla som bara läser svenska (och extremt partiska) medier att förstå hur det ö h t kan komma sig att Trump fick så många röster. När det gäller presidenten och abortfrågan har du helt rätt. Men som jag skriver handlar det här inte främst om presidenten, utan om högsta domstolen. Och där har Trump och Clinton aviserat diametralt olika förhållningssätt.

   • Alma-Lena skriver:

    Tack för snabbt svar! Jag vet att inet alla förstår engelska så bra och brukar översätta i kommentarsfält o.dyl. Så du har en mission att fylla!

    Då tipsar jag om att du ändrar det där om Clintons syn på abort i din text eftersom det inte stämmer.

    Jag ser också att media, inte minst sociala sådana, i Sverige ofta varit ensidiga och föraktfulla mot Trumpanhängare, men exempelvis Sveriges radio gjorde fina respektfulla intervjuer med Trumpanhängare som jag hörde på p1 när jag körde E 10 Kiruna-Töre måndagen före valet, Johan Hakelius har varit republikan och följt valet nära i Expressen, DN hade föredömliga temanummer förra veckan, tipsa om dem också!

 2. olofedsinger skriver:

  Visst har Trump-anhängare intervjuats till och från även i svenska media. Men någon djupgående analys till varför många av dessa har så svårt för Clinton har jag inte sett. Bra om det har varit uppe i såväl Expressen som DN – men det förtar ju inte det faktum att huvudtrycket i media har legat någon annanstans. Angående Clinton och aborter så skriver jag att hon ”i praktiken tycks vara öppen för abort ända fram till den 40:e veckan” – något som jag ännu inte har fått motbevisat. (Jag skriver inte ”fri abort”.) Och faktum kvarstår ju att detta vägde tungt för många kristna Trump-anhängare, oavsett om det var välgrundat eller ej. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s