Låt oss inte svika människor

Postat: 25 augusti, 2016 av Jonas Nordén i Reflektioner
Etiketter:, , ,

I veckan var jag med om en händelse som återigen fick mig att reflektera över vad vi som kyrka i Sverige egentligen ger för bild av oss själva och av Jesus. Det kom ett mail från en lärare på en gymnasieskola i södra Skåne, som ville att jag skulle komma till hens religionsklasser för att föreläsa om EFS och den protestantiska kristna tron. Jag blev givetvis glad och svarade ja, men blev samtidigt nyfiken på hur det kunde komma sig att hen kände till EFS och ville ha en föreläsning om just EFS. Svaret jag fick var sannerligen tankeväckande. Jag citerar:

Jag vet inte mycket om EFS annat än att ni verkar inom ramen för Svenska kyrkan. Men där är jag också nyfiken på hur detta sammarbete egentligen fungerar o s v. Som jag berättade tidigare jobbar jag mycket med gästföreläsare och ibland studiebesök. Har haft olika personal från Svenska kyrkan lokalt på besök – underbara personer. Min uppfattning är dock att Svenska kyrkan är försiktiga med att prata Gud, religion m m. Ibland kan man undra om de ens tror på Gud om inte någon ställer en rak fråga. När jag ställer Svenska kyrkan mot Katolska kyrkan blir skillnaden då så total i detta avseende. Så min tanke var nu att hitta en protestantisk riktning som inte på samma sätt “ber om ursäkt” för sig. Och då landade jag i EFS. Hur verkar detta? Och hur ser du på min “analys” av Svenska kyrkan?

Ja, jag kunde faktiskt inget annat än att hålla med honom i hans enkla “analys” av Svenska kyrkan, och samtidigt känna mig väldigt ledsen över konstaterat faktum. När jag läste upp detta för en av mina kollegor i Betaniakyrkan utbrast denne: “Svenska kyrkan sviker ju människor!” Och ja, jag kunde tyvärr bara hålla med om det också.

När människor ber oss om besked, när de verkligen vill veta vad vi tror på – då får vi inte svika dem, kära vänner. Jesus Kristus är alltför dyrbar för att tystas ned. Vi har all rätt att vara stolta över Honom och i Honom. Jag har all förståelse för att det är svårt att själv initiera samtal om tro och Jesus med våra medmänniskor. Men när vi får direkta förfrågningar om att göra just det – låt oss då för Guds skull ta de möjligheterna!

Om inte vi berättar och är tydliga med vår tro, så kommer människor i längden att tappa intresset (vilket exemplet med den här gymnasieläraren verkligen illustrerar). Då kommer människor till sist inte fråga efter kyrkan längre, vi blir totalt ointressanta och än mer marginaliserade. Nej, om vi vill att människor ska se och komma till tro på Jesus Kristus, så behöver vi ta chanserna när de kommer. Kanske blir det det enda tillfället för eleverna i dessa tre gymnasieklasser att få höra talas om Jesus, och få träffa en person som lever i tron på Honom och i gemenskap med Honom?

Låt oss stå upp för Jesus och låt oss inte svika människor, som verkligen vill veta

kommentarer
 1. TonyMalmqvist skriver:

  Reblogga detta på Goda tankar och funderingar.

 2. kao skriver:

  Är EFS det ekumeniska världssamfundet? Jag är medlem i svenska kyrkan men ingen flitig kyrkobesökare (mest av fysiska skäl). Ekumeniska samfundet är det enda jag kan acceptera fullt ut tack vare att man arbetar för att låta oss alla hamna under samma tak.

  Det är fruktansvärt i mina ögon att de olika trosinriktningarna inom kristendomen inte vill samarbeta. Eller att man inte gillade att påven var här. Jagtycker det var VIKTIGT att han var här!

  Vi tror ju på samma Gud och Jesus! Sen klagar man på att muslimerna, med alla sina olika trosinriktningar inte kan hålla sams. Man kastar sten i glashus, alltså.
  MVH
  Kao

 3. kao skriver:

  Tillägg till min förra kommentar: jag tror att de som går ur Svenska Kyrkan gör det dels för att de inte tycker om stelheten i Kyrkan och att det vilar en domedagsstämning över det hela. De tycker att det är en dyster plats och gillar inte de gamla psalmerna. Det är inte särskilt inbjudande. Man vågar ju knappt klia sej på näsan i ett kyrkorum. Det vilar mycket skam och skuld över kyrkan.

  Än mer vilar detta mörka moln över frikyrkoförsamlingarna.
  ————
  Men en sak är säker: när folk som gått ur vill döpa sina barn, ska gifta sej eller ha begravning – då blir de plötsligt förvånade över att de måste betala för ceremonin…..

  MVH
  // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s