Kort reflektion om Svenska kyrkan och Pride

Postat: 31 juli, 2016 av Jonas Nordén i Uncategorized

Igår var det den stora Pride-dagen i Stockholm. Svenska kyrkan väljer att gå med i tåget under en stor banderoll som säger ”Låt hjärtat bestämma”. Jag är säker på att väldigt många uppfattar det budskapet väldigt positivt. Det är ett modernt och uppmuntrande budskap. Men den stora frågan är: är det kyrkans budskap? Är det verkligen detta som kristen tro handlar om? Att vi ska leva helt och fullt efter vad vårt eget hjärta vill? 

Vad händer då när mitt hjärtas vilja går på tvärs med Guds vilja? För det kan det nämligen göra. Vårt eget hjärta leder oss verkligen inte alltid på rätta vägar. Redan författaren till Ordspråksboken visste detta då han skriver: 

Sex ting är det som Herren hatar, sju är det han avskyr: stolta ögon, falsk tunga, händer som utgjuter oskyldigt blod, ett hjärta som smider onda planer… Ords 6:16-18

Istället för att lura oss att tro att det alltid är vårt hjärta som ska leda oss rätt, så måste ju kyrkans budskap vara att det är Herrens ord och Hans vilja för våra liv som ska leda oss rätt. Vårt hjärta är inte bättre än att det drogs med i syndafallet och är därför ett hjärta som i sitt naturliga tillstånd lever bortvänt från Gud. Även vårt hjärta behöver omvändas och ”frälsas”. Även detta skrivs det om för tusentals år sedan:

Min son, om du tar emot mina ord och bevarar mina bud inom dig, så att du lyssnar till visheten och öppnar ditt hjärta för insikten, om du ropar på klokheten och kallar på insikten, om du söker henne som man söker silver, letar som efter en skatt, då skall du förstå vad gudsfruktan är och vinna kunskap om Gud. Ty det är Herren som skänker vishet, från Hans mun kommer kunskap och insikt. Ords 2:1-6

Man kan säga mycket om Pride och allt som den rörelsen står för, men att kyrkan så lättvindigt dras med i ett glättigt budskap om att det bara är att följa ditt hjärta så blir allt bra – det är minst sagt allvarligt, och på tvärs med kristen tros grund och förståelse av människan. Än en gång blir jag besviken på min kyrka som faller offer för världens strömningar istället för att stå upp för sanningen. 

kommentarer
 1. Erik Johansson skriver:

  Tack Jonas, för en kort men god kommentar. Detta är en av de stora utmaningarna för den kristna kyrkan i västvärlden idag, alltså inte i första hand pride, men att veta var vi har vår grund, och var vi får vår vägledning ifrån.
  Med önskan om all Guds välsignelse när du imorgon övergår i annan tjänst! Det är med stor glädje och tacksamhet jag ser tillbaka på de fyra senaste åren, när jag fått ha dig som en av EFS utlandsmissionärer att vara chef för. Sista dagen idag! Nu blir du missionär igen i Sverige, det blir bra, du behövs här!
  Erik Johansson

 2. TonyMalmqvist skriver:

  Nånstans finns det en övre smärtgräns för vad man tål och för vad man själv kan skriva under på detta för att vidare kunna stå kvar som medlem som i det här fallet Svenska Kyrkan. Det förtroendet är nu förbrukat.

 3. Ville Lundman skriver:

  Jer.17:9 ”Hjärtat är bedrägligast av allt, det är oförbätterligt – vem kan förstå det?” Svenska kyrkan behöver medlemmar som står upp för ordet. Tack Jonas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s