”Hälsa de heliga”

Postat: 6 maj, 2016 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap
Etiketter:

I flera av breven i NT så används hälsningen av att hälsa de heliga. I Till exempel Hebreerbrevet 13:24 står det: ”Hälsa alla er ledare och alla de heliga”. Man kanske inte reagerar när vi läser hälsningen, men om vi sätter in oss själva istället så blir nog reaktionen annorlunda hos många utav oss. Att se sig själv som helig och att dessutom titulera sig så är främmande för många utav oss i svensk kristenhet. Jag tror aldrig att jag har hört någon använda helig som adjektiv om någon annan människa (förutom någon helig man i Indien [som varandes hindu – verkligen inte är helig!]) – men vi har ändå en tro om att kristna har blivit heliga genom sin tro på Jesus.

För en hel del utav oss ligger nog syndare som en mer naturlig titel för de kristna i gemenskapen – men det är faktiskt inte så NT benämner oss kristna. Utan just heliga. Detta tror jag är en viktig aspekt på vår identitet som kristna och ju vad Bibeln lär: trots att vi är både frälsta och fortsatt syndare så är titeln vi får: heliga. Det är en mycket utmanande och uppmuntrande tanke.

(För att ytterligare visa på hur radikal denna tanke egentligen är och hur starkt kopplad vår helighet är till Jesus har gjort och inte vad vi gör så är 1 Kor en intressant läsning. Här hälsas de heliga (1:2) och sedan förmanar Paulus dem på flera punkter – t.ex. att en man i församlingen lever med sin fars fru (5:1)…)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s