Svåra och problematiska bibelord – del 13

Postat: 25 april, 2016 av Jonas Nordén i Apologetik, Bibeln
Etiketter:, ,

Ibland råder det en förvirring kring begreppen ”Guds son” och ”Guds barn”. Jesus omtalas som den ende sonen, men sedan benämns också vi kristna som Guds söner. Hur ska man förstå det? Och är vi söner (och döttrar) på samma sätt som Jesus är ”son”, eller finns det någon skillnad?

Johannesevangeliet 1:18 – Är det bara Jesus som är Guds son?

”Ingen har någonsin sett Gud. Den ende Sonen, själv Gud och alltid nära Fadern, han har förklarat honom för oss.”

Vad är problemet? Jesus kallas för ”den Enfödde” av Johannes i denna vers. Men bara några verser tidigare informerar Johannes oss om att vi genom tron kan få bli ”Guds barn” (1:12). Om vi är Guds barn, hur kan då Jesus vara ”den ende Sonen”?

Vad kan vara lösningen? Det är en gigantisk skillnad på de sätt som Jesus är ”Guds son” och som vi är ”Guds söner”. För det första är Jesus den unika ”Guds Son”, jag är bara ”Guds son”. Han är Sonen med stort ”S”, medan vi människor blir Guds söner med litet ”s”. Jesus är Guds Son genom att vara ”den förstfödde i hela skapelsen” (Kol 1:15). Vi är bara Guds söner genom adoption (Rom 8:15). Han är Guds Son på grund av att han är av samma natur som Fadern (Joh 1:1), medan vi endast är skapade till Guds avbilder (1 Mos 1:27) och nyskapade som ”en bild av” vår Skapare (Kol 3:10). Jesus kommer ”av” Gud i själva sin natur, vi kommer bara ”från” Gud. Han är gudomlig i sig själv, medan vi bara blir ”delaktiga av gudomlig natur” genom den frälsning som Han erbjuder (1 Pet 1:4). Och vi kan enbart delta i Guds moraliska vilja (såsom renhet och kärlek), men vi kan aldrig bli som Gud (allsmäktig och evig t.ex.). För att sammanfatta skillnaderna:

Jesus som Guds Son: Naturlig Son, Ingen början, Skapare, Gudomlig i sin natur

Människor som Guds söner: Adopterade söner, Har en början, skapade, inte gudomliga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s