”Dessa är mina principer. Om du inte gillar dem har jag andra.”

Postat: 22 april, 2016 av Martin Alexandersson i Insändare & Debatt

Man skulle kunna tro att rubriken är Åsa Romsons kommentar till regeringens invandringspolitik men citatet kommer från komikern Groucho Marx. Även om det tyvärr är mycket träffande kring hur vår regering agerar.

Förra någon vecka sedan presenterade regeringen hur svensk migrationspolitik ska se ut framöver och gör några intressanta förändringar. Den mest anmärkningsvärda är att man drar ner på antalet kvotflyktingar som kan få komma till Sverige. Kvotflyktingar är människor som enligt UNHCR bedöms ha flyktingstatus men som inte har haft ekonomi eller andra möjligheter att ta sig hela vägen till Sverige för att söka asyl. Här hittar vi alltså betydligt fler fattiga, lågutbildade, äldre, kvinnor och barn än de som kommer till vår gräns. Denna grupp vill alltså regeringen nu minska ännu mer. Och sedan tidigare så tar ju regeringen pengar från vårt bistånd (som t.ex. låter barn som svälter få mat för dagen) för att betala våra invandringskostnader. Med andra ord fortsätter politiken med att de mest utsatta och fattiga inte får del av möjligheterna att kunna få asyl i Sverige.

Intressant i sammanhanget är att Sverige två gånger, i princip, stängt sina gränser för flyktingar de senaste trettio åren. Första gången är det så kallade Luciabeslutet då 20.000 människor hade kommit till Sverige under första halvåret 1989 och regeringen menade att landets gräns var nådd. Andra gånger var i höstas då man behövde ”ett andrum” och stora begränsningar infördes.

Båda gångerna är det Socialdemokratiska regeringar som ligger bakom dessa beslut. Luciabeslutet från december 1989 upphävdes inte förrän det hade blivit en borgerlig regering i september 1991 och om eller när höstens beslut ändras är ju höljt i dunkel.

På Socialdemokraternas hemsida kan man läsa:

”Människor som flyr från krig och konflikter måste kunna söka skydd när de tvingas lämna sina hem. Vi socialdemokrater värnar den reglerade invandringen där rätten för flyktingar att söka asyl är grundläggande.”

Men man är fortfarande enda partiet som flera gånger har stängt gränserna för flyktingar och omöjliggjort ovanstående. Citatet av Walter Savage Landor är talande i situationen:

”Principer påverkar inte ens förkunnarna av principer. Vi talar om principer men handlar utifrån intressen.”

Magasinet Fokus hade i höstas ett mycket talande omslag veckan efter regeringen hade beslutat om den mycket restriktiva invandringspolitiken av ett Miljöparti som gick till val på att: ”aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige” – vilket nu även deras egen revisor menar att man har brutit.

index

Det som framförallt ska noteras är ned till höger där det står: ”plats för ryggrad” och mycket kan man anklaga Miljöpartiet för – men inte att det finns någon tydlig ryggrad.

Jesus pratar i Bergspredikan om vikten av att bekännelse och handlingar ska ligga hand i hand genom de kärnfulla orden:

”Vad ni säger skall vara ja eller nej. Allt därutöver kommer från det onda.” (Matt 5:37)

Tänk om den principen hade kunnat få vara mer framträdande i svensk politik..

 

PS 1Personligen så är det höljt i dunkel hur man kan rösta på Socialdemokraterna om man vill se en generös flyktingpolitik. Här är ett parti som, de facto, stänger gränserna upprepade gånger och har ett gigantiskt glapp mellan bekännelse och handling. DS

PS 2 Det är också intressant att tidigare har SD velat minska invandringen och motargumentet har då varit att vi inte kan det eftersom vi då skulle bryta på internationella konventioner (Se t.ex. denna artikel i DN eller denna i Svd). Sedan inför vi en mer restriktiv politik än vad SD ville och då verkar dessa konventioner inte finnas (eller så bryr vi oss inte längre om de) och debatten är helt tyst. DS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s