”Allt är inte väl” del 2 – ”Det pågår en långsam påkristning”

Postat: 21 mars, 2016 av Martin Alexandersson i Reflektioner
Etiketter:, ,

Ofta vill vi fokusera på det goda och letar ljuspunkter i mörkret och det har absolut sin plats och sin tid. Ibland behöver man dock se sanningen i vitögat för att kunna göra goda analyser och finna rätta vägar framåt. Det är det jag vill göra i denna serie och syftet handlar om att vi ska inse svensk kristenhets belägenhet och därmed hjälpa oss att bli mer motiverade för det som behöver göras.

Från den kristna tidningen Dagens ledarredaktion använder man titt som tätt uttrycket om en ”långsam påkristning” som pågår i vårt land. Det handlar i mångt och mycket om att invandringen gör att antalet kristna blir fler i vårt land. Tyvärr vet vi dock att kristna invandrargrupper har svårt att behålla sin tro i nästa generation och att migrantförsamlingar är ungefär lika dåliga på att nå svenskar som resten utav oss. Detta gör att dessa nysvenskar knappast bidrar till någon vidare påkristning av vårt land. Det andra som Dagen brukar lyfta fram som argument för att påkristningen pågår är att samhällsklimatet är mer öppet för kristen tro (se t.ex. denna ledare) och att till och med de svenska ateisternas gudlöshet utgår från kristen tro.

Fakta kvarstår (även om dessa siffror inte direkt beskriver en av- eller påkristning så ger de i alla fall en tydlig fingervisning): Svenska kyrkan tappar ca 1% av sina medlemmar per år och traditionell svensk frikyrklighet tappade knappt 10% av sina medlemmar mellan 2005 och 2010. Att kalla detta för en påkristning är tyvärr önsketänkande och knappast hederligt. Tyvärr är det inte heller särskilt konstruktivt. Misstaget som Dagen gör (och som den delar med stora delar av kristenheten) är att tro att bara samhällsklimatet blir öppnare för kristen tro så kommer mer människor att bli lärjungar. Det är i grunden ett feltänk och vi har många exempel på den totala motsatsen – när det kostar på att vara kristen, då växer istället kyrkan.

 

Vad ska vi då göra?

Framförallt behöver vi vara ärliga i vår statistik och bedömning av situationen. Kristenheten i Sverige är på dekis och vi behöver inse att så är fallet och kraftfullt se vad vi kan göra för att fullfölja vår del av ”gå ut och gör alla folk till lärjungar” istället för att som blinda hönor hitta korn och hävda att vi har hamnat i ett skördefält.

 

(Rubriken är någon form av travesti på Jer 6:13 där både profeterna och prästerna handlar svekfullt och säger: ”Allt är väl, allt är väl!” men Jeremias svar är ”Allt är inte väl”)

 

Tidigare del i serien:

Del 1 – Jesus som enda vägen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s