Att kratta manegen för Donald Trump

Postat: 18 mars, 2016 av olofedsinger i Reflektioner

I västvärlden berömmer vi oss av vårt demokratiska styrelseskick, och det räcker med en snabb blick utöver världen för att se att vi har goda skäl för detta. Inte för att demokratin skulle vara utan problem, utan för att den (som det brukar heta) är det ”minst dåliga” sättet att styra ett land.

Men för att demokratin ska kunna fungera och uppfattas som legitim krävs också ett antal grundläggande förutsättningar. Först och främst behöver det finnas en tillit till systemet i stort – både att det fungerar som det ska och att de styrande verkligen lyssnar till sina medborgare; demokrati betyder ju just ”folkstyre”. När så inte sker undermineras det demokratiska systemet, och om det dessutom visar sig att problemen kvarstår även vid byte av politisk majoritet leder det lätt till en utbredd cynism.

För att fortsätta läsa denna krönika i Världen idag, gå in här.

Annonser
kommentarer
 1. Slimebeast Pug skriver:

  Vad idiotiskt och riktigt PK att distansera sig ifrån Jimmie Åkesson så där.

  Är helt övertygad om att dina värderingar representeras av SD bättre än av något annat parti. Ändå ska du i en stund av någon slags helig iver leka djävulens advokat. Så uppenbart skenheligt.

  Har alltid tyckt om dig och din frispråkighet men här hugger du kniven i dina egna.

  • olofedsinger skriver:

   Hej!
   Jag beklagar att jag gör dig ledsen. Det är utan tvekan så att SD på flera områden representerar mina åsikter bättre än andra partier. I sak är det ju det jag säger även i krönikan – att den politiskt korrekta tyckareliten har ”tvingat” många människor att söka sig utanför mittfåran av politiker. Men när jag läser vad många SD:are skriver på FB märker jag ändå att deras inlägg bottnar i en helt annan människosyn än min – och ofta i ett uttalat förakt för människor från andra länder. Detta kan jag inte ställa upp på. Därav min distansering från Jimmie Åkesson.

   • Slimebeast Pug skriver:

    Men folk uttrycker sig ofta i affekt. Vi människor varierar i stämningsläge. Vissa stunder känner både du och jag förakt för vissa grupper, det är jag helt säker på. Emellanåt känner du vrede mot dina motståndare, och mot sådant du uppfattar som orättvisa och ondska.

    Men jag tror att PK-klimatet gör att du känner en slags skyldighet att ändå markera lite mot sådant som betecknas som ”grumliga vatten”. Detta drabbas vi alla av ibland. Men jag tycker det var onödigt att nämna Jimmie Åkesson vid namn, en representant som alltid uttrycker sig vänligt och civiliserat, när det svenska debattklimatet är så intolerant.

 2. Alma-Lena skriver:

  I USA är det dock snarare Montesquieues maktdelningsprincip som förlamat politiken i ett reellt tvåpartissystem där det är svårt att i sakpolitiken skilja dessa två åt ganska ofta. När USA bildades 1776 var det stort med två olika partier men nu är det ett system som ger demokratin dåligt rykte nästan lika illa som enpartisystem med sk. fria val.

  Majorotetsvalssystem med stark personvalskaraktär leder till populism men också till att tex Margaret Thatcher vann val med en minoritet av röstande på sin sida. Samma sak gällde för George Bush vs. Al Gore.

  Dessutom har presidenten väldigt lite att säga till om pga delningen mellan parlament och Högsta domstol. Besvikelsen över att Obamas friska ”Yes We Can”-fläkt just bara var en fläkt beror på att en president i USA inte alls är en fransk president utan mer en svensk kung/drottning. Endast i utrikespolitiken är presidenten beslutsför som landets befälhavare.

  En president kan med god talekonst påverka kongressen i Washington D.C men har egentligen inte mer än så att komma med. Ovanpå detta tas alla beslut som påverkar vanliga medborgare på delstatsnivå eller lägre. Lagar stiftas av domstolsbeslut och inte av parlament och president. Högsta domstolen ska sedan besluta om eventuella prejudikat. Att utfråga en president om åsikten kring abort och vem som ska få gifta sig och hur, är därför bara spel för gallerierna eftersom presidenten har en ytterst begränsad makt: att utse domare till Högsta domstolen. Eftersom medlemmarna sitter på livstid är det en ganska svag makt och dessutom är det inte alla lagar som prövas av den.

  HD ska dessutom bara bedöma om en lag stämmer med konstitutionen. Därför har USA en rent barbarisk abortlag som i princip släpper all abort fri under hela graviditeten. När någon delstat försöker närma sig en svensk lagstiftning i sitt regelverk blir det stora protester från abortförespråkarna. På tal om omvända perspektiv. Att man begår mord i en sådan debatt är ju helt otänkbart i Sverige men majoritetsvalssystemet uppmuntrar tyvärr till extremism på två väl definierade sidor.

  Det är detta system som mer och mer ifrågasätts i USA. Det tragiska är att det ifrågasätts av ett gäng obildade WASPs som längtar efter en handlingskraftig diktatur. Det hörs ju på deras jubel när miljardärsclownen Trump säger att han bara följer valresultatet om han själv vinner. Så du har helt rätt i att det är populistiska kvinnohatande främlingsfientliga ölrusiga besvikna vita män som är den stora faran här i världen inte en enstaka diktatorsaspirant som Trump elelr en främlingsfientlig Åkesson vars parti lovat ta itu med pressen på samma sätt som man gjort i Polen när de komemr till makten.

  Faktum är också att pressen inte är problemet. De som sprider desinformation är sociala medier utan regler om objektivitet och källkontroll. Dessa medier uppmuntrar ännu mer till extremism både i USA och Europa för där får man aldrig korrigera sin världsbild utifrån fakta. utan umgås bara med likar och får en trång stuprörsbild av världen.

  Tack Olof för att du så tydligt och vänligt tar avstånd från främlingsfientlighet och stuprörsvärldsbilden hos SD-anhängare. kristendomen står i skarp kontrast till stupröret. Vi är en global, för att inte säga kosmisk rörelse, som eftersträvar Guds rike inget annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s