Vad är egentligen kyrkans ”produkt”?

Postat: 17 mars, 2016 av Jonas Nordén i Reflektioner
Etiketter:, ,

Jag har skrivit några inlägg tidigare på den här bloggen om vad som egentligen är kyrkans viktigaste uppdrag, vårt huvudmål med vår verksamhet och existens. Jag blir mer och mer övertygad om att vi behöver fokusera på det som är vår ”produkt” framför andra – frälsningen, själars räddning.

Jag tror att det bakomliggande målet med varje insamlad krona, varje tryckt Bibel eller sångbok, varje kokad liter kaffe, varje bortsopat dammkorn under kyrkbänken behöver vara frälsning. Det är Kyrkans ”produkt”, det är den branschen vi är i. Det är det vi kan, det är vår nisch.

Kyrkan verkar vara engagerad i dussintalet andra hedervärda branscher, såsom socialvård, rådgivning, pengainsamling, naturvård, förskolor osv… Branscher som även den sekulära världen sysslar med. Vad är det som rättfärdigar att även Kyrkan är involverad i detta? Kyrkans yttersta syfte med allt detta måste skilja sig från världens; det behöver vara frälsningen.

Varför ska kyrkan släppa ut en produkt som är likadan som alla andra företags produkter som redan finns på marknaden? Hur kan någon förvänta sig att de sådan produkt ska sälja? Det är, kort sagt, därför som modernisterna och/eller den liberala kristendomen, hur välgörande dess tjänster än må vara, helt enkelt inte säljer.

Den enda anledningen till vilken som helst av kyrkans aktiviteter, den enda anledningen  till kyrkans själva existens överhuvudtaget, behöver vara exakt densamma som anledningen till att Jesus kom till jorden: för att frälsa en usel och förlorad mänsklighet. Och kyrkan kan inte vara i en annan bransch än sitt huvud. Om kroppen springer i en anna riktning än sitt huvud, är det som en kyckling med avhugget huvud: den kommer ingenstans och dör snabbt.

Jesus kom inte för att vara filosof eller läkare. Om han gjorde det skulle han ha misslyckats. De flesta av filosofernas problem löste han inte. Han botade visserligen några människor, men när han lämnade världen var större delen av den lika sjuk som förut. Han helade några kroppar för att visa att han kunde hela alla själar.

Frälsningen är inte bara anledningen till kyrkans existens, den är också den yttersta anledningen till din existens: ditt mål, ditt syfte, ditt hopp, ditt ändamål, din avsikt, din själva kärnpunkt och mening. Skillnaden mellan succé och misslyckande med livets första uppgift – att bli den man var ämnad att bli – är inte skillnaden mellan rikedom och fattigdom, berömmelse eller undanskymdhet, hälsa eller sjuklighet, njutning och smärta, inte ens mellan snällhet och elakhet, men mellan frälsning och fördömelse. Jesus sade: ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ?” Ingen i hela historien har någonsin ställt en mer personlig fråga än den. Med andra ord: Det hjälper dig inte om du får MVG i alla ämnen, men IG i livet.

Kyrkan behöver fokusera på sin enda unika produkt – frälsningen! För sin egen skull och för världens skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s