Svåra och problematiska bibelord – del 11

Postat: 8 mars, 2016 av Jonas Nordén i Apologetik, Bibeln
Etiketter:, , ,

Det är populärt idag att vara ”en sökare”. Jesus säger oss att ”den som söker han finner”. Men är det verkligen så att alla sökare finner vägen fram till Gud?

Lukasevangeliet 13:24 – Finner alla sökare fram till Gud?

Vad är problemet? Jesu säger klart och tydligt: ”Sök och du skall finna” och det finns andra skriftställen som understryker samma sanning (1 Krön 28:9; Jes 55:6; Apg 10:35). Men samtidigt säger Jesus i denna vers som svar på frågan om vilka som blir frälsta att ”många ska försöka komma in men inte lyckas”. På samma sätt säger han i Johannesevangeliet att ”ni ska söka efter mig och inte finna mig” (Joh 7:34). Så hur är det egentligen?

Vad kan vara lösningen? Det är sant att alla som ärligt söker efter Gud kommer att finna honom, eftersom han ”lönar dem som söker honom” (Heb 11:6). Faktum är att Gud ”har tålamod med er, eftersom han inte vill att någon ska gå förlorad” (2 Pet 3:9).

Men givetvis kommer det alltid att finnas dem som söker Gud på sina egna villkor (genom mänskliga gärningar eller sätt), som inte kommer att bli räddade, eftersom det inte sker genom ”rättfärdiga gärningar som vi … gjort, utan på grund av [hans] barmhärtighet” (Titus 3:5). Bibeln lär oss att ”en väg kan verka rätt för en människa men till slut leda till döden” (Ords 14:12).

Vidare finns det också de som söker honom för sent, nämligen efter deras död, eftersom ”människan måste dö en gång och sedan dömas” (Heb 9:27). Men det kommer aldrig finnas någon som i detta livet kommer till Gud i ödmjukhet och omvändelse; någon som söker hans nåd och barmhärtighet, som inte kommer att få ta emot hans frälsningsgåva!

Sökare som finner Gud:                Sökare som inte finner Gud:

De som kommer på Guds väg              De som kommer på sin egen väg

De som kommer i tid                             De som kommer för sent

De som kommer med omvändelse     De som kommer enbart med ånger

Vi ser att Judas ångrade sin synd (Matt 27:4), medan Petrus omvände sig från sin. Därför är Judas förlorad (Joh 17:12), medan Petrus är räddad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s