Människor jag har mött utomlands som haft helt andra perspektiv del 1 – Tanzania: tacksamhet för de vita kolonisatörerna

Postat: 6 mars, 2016 av Martin Alexandersson i Reflektioner

I den här serien kommer jag att dela några erfarenheter från möten med människor som jag har haft i andra länder som har haft helt andra perspektiv än mina. Ofta handlar det om ämnen där vi i Sverige är överens om vad som är rätt och fel, men där jag i mötet med andra har fått helt andra åsikter. Orsaken till att jag skriver om detta är för att illustrera att saker och ting inte självklart är så svart-vita som vi tror och att bredare perspektiv är viktigt för att vi ska få genomtänkta åsikter: oavsett om det gäller vår tro, politik eller syn på Vietnamkriget, Ryska armén, stupade soldater i Irak eller missionärer (som är ämnen som denna serie kommer att beröra). Självklart kommer allt jag skriver att bygga på enskilda möten med individer och kan ju inte därför med nödvändighet gälla som en allmän ”sanning” – men de fyller sitt syfte att visa på att det finns helt andra perspektiv och ”sanningar”.

Tanzania var koloniserat från slutet av 1800-talet till 1960-talet av Tyskland och senare Britterna. Som vit svensk har jag ju fått lära mig att kolonisationen av den afrikanska kontinenten är en stor skam för västerlandet och vår världsdels stora skuld gentemot resten av världen. Därför var det mycket överraskande att många Tanzanierns bild av kolonisatörerna (och då framförallt britterna) var oerhört positiv. ”Det var de som byggde vägar och skolor och gjorde att vårt land kom upp ur fattigdom” verkar vara den allmänna bilden (och om jag förstod det rätt, den historieskrivning som ges i tanzaniska skolor till barnen). Sannerligen en helt annan bild än vad jag har fått för mig att de koloniserade folken har till sina tidigare kolonisatörer.

Annonser
kommentarer
  1. […] Människor jag har mött utomlands som haft helt andra perspektiv del 1 – Tanzania: tacksamhet för… […]

  2. Alma-Lena skriver:

    Minns själv när jag som sextonåring kom till Tanzania för första gången och så många männsikor blev glada när de hörde jag var från Sverige pga Olof Palme som tydligen haft något stipendium som gav möjlighet till bla utbildning. Mötte en man på ett överfullt tåg mellan Moshi och Dar es Salaam tio år senare, Raphael K. Shay,som blev vår skyddsängel när vi inte fick någon plats på tåget. Han delade sin förstaklasskupé med oss och hälsade oss på svenska. Han hade utbildats i Sverige på detta stipendium.

    Jo, internationella kontakter är inte alltid dumma. Kolonisationen var också bra på vissa sätt (men ingen har något gott att säga om kung Leopolds plundring av Kongo), missionen var i det närmaste alltid positiv (vad folk än säger) och medeltidens kristna trodde inte att jorden var platt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s