Svåra och problematiska bibelord – del 10

Postat: 1 mars, 2016 av Jonas Nordén i Apologetik, Bibeln
Etiketter:, , , ,

Det verkar vara motsägelsefullt att Matteus och Lukas har två olika släkttavlor till Jesus i sina respektive evangelier. Hur kan man påstå att båda två är rätt, när de verkar skilja sig åt redan vid Jesu farfar?

Lukasevangeliet 3:23-38 – Varför presenterar Lukas en annan släkttavla för Jesus än vad Matteus gör?

”Jesus var omrking trettio år när han började sin gärning. Han var, menade man, son till Josef, son till Eli…” (SFB).

Vad är problemet? Det finns flera uppenbara skillnader mellan släkttavlan i Lukas och Matteus respektive evangelier. Jesus har till exempel en farfar som heter Eli i Lukas version, medan hans farfar i Matteus version heter Jakob (Matt 1:16). Vem har rätt? Eller har båda fel? Kan man verkligen tro på detta?

Vad kan vara lösningen? Detta är helt i sin ordning eftersom Lukas och Matteus följer två olika linjer i sin uppräkning av Jesu förfäder. Matteus följer linjen av Jesu juridiska far, Josef, medan Lukas följer linjen av Jesu faktiska mor, Maria. Matteus ger oss den officiella linjen; han följer Jesu stamtavla tillbaka med syfte att visa på att Jesus, som en judisk Messias, kom från Abrahams ättlingar och tillhörde Davids kungaätt, vilket var kriteriet för den kommande Messias.

Lukas däremot, som har en vidare grekisk läsekrets i åtanke, framställer Jesus i sin släkttavla som den perfekte mannen (det som grekerna sökte efter). Därför följer han Jesu släkttavla hela vägen tillbaka till Adam, den förste människan.

Att Matteus ger Jesu manliga släkttavla och Lukas ger det kvinnliga släktträdet stöds av ytterligare några fakta. För det första, båda två finner att Jesus släktlinje går tillbaka till kung David, men de finner sin väg dit genom två olika söner till David. Matteus finner sin väg genom Josef (Jesu juridiska far) till Davids son Salomon, kungen, genom vilken Messias (Kristus) rättmätigt ärvde kund Davids tron (se 2 Sam 7:12, som utgör en profetia om både Salomo och Messias).

Lukas syfte, å andra sidan, är att framställa Kristus som en verklig människa. Därför finner han linjen tillbaka till Natan (Davids son) genom Jesus faktiska mor, Maria, och kan på så sätt visa att Jesus är fullt ut människa och att han därför fullt ut kan återlösa människorna.

Vidare kan också nämnas att Lukas aldrig påstår att han ger sin släkttavla genom Josef. Snarare säger han att Jesus ”var, menade man, son till Josef”, medan han utan tvekan var son till Maria. Att Lukas skulle berätta det på det här sättet hänger också förmodligen samman med hans läkaryrke och att han därför var intresserad av mammor och födslar, plus hans stora fokus på kvinnor i hans evangelium, som faktiskt har kallats för ”kvinnornas evangelium”.

Slutligen kan också nämnas att även om de båda släktträden på en del ställen innehåller samma namn som Shealtiel och Serubbabel (Matt 1:12; Luk 3:27), så behöver inte det betyda att det är delar av samma släkttavla. Detta var inte helt ovanliga namn på denna tid, och även inom samma släkttavla finns det en upprepning av namn, som vi kan se (så som Josef och Mattatias i Lukas versin till exempel).

En annan lösning, som gavs av fornkyrkan, förklarar detta på följande sätt:

Josefs mors förste man Eli dog barnlös, varpå halvbrodern Jakob (Matt 1:16) tog till sig änkan enligt lagen om leviratäktenskap (5 Mos 25:5, Luk 20:28). På så sätt blev Jakob fysisk far till Josef medan denne samtidigt räknades som den döde Elis son.

De båda släktträden kan därför sammanfattas på följande vis, från kung David och framåt:

Matteus:  Lukas:

David          David

Salomon     Natan

Rehabeam Mattata

Abia            Menna

Asa              Melea

Joshafat     Eljakim

…                 …

Jakob          Eli (Jesu mor Marias härstamning)

Josef           Josef

Jesus          Jesus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s