Svåra och problematiska bibelord – del 9

Postat: 23 februari, 2016 av Jonas Nordén i Apologetik, Bibeln
Etiketter:, ,

Gud är god. Vid ett tillfälle när Jesus kallas för ”gode mästare”, så ifrågasätter han detta. Varför då? Är inte Jesus Gud? Eller har han någon annan tanke med sin motfråga?

Lukasevangeliet 18:18-30 – Om Jesus var Gud, varför tillrättavisar han då den högt uppsatte mannen som kallar honom för god?

”En man i hög ställning frågade Jesus: ‘Gode Mästare, vad ska jag göra för att få evigt liv?’ Jesus sade till honom: ‘Varför kallar du mig god? Ingen är god utom en, och det är Gud'” (SFB)

Vad är problemet? Den högt uppsatte mannen kallade Jesus för ”Gode Mästare”. Jesus svarar med en motfråga: ”Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud.” Det är ett svar där Jesus verkar säga att han inte skulle vara Gud, men på andra ställen verkar Jesus acceptera att mänskor kallar honom Gud. Varför verkar Jesus förneka att han skulle vara Gud inför denna högt uppsatta man?

Vad kan vara lösningen? Jesus förnekade inte att han var Gud vid detta tillfälle. Han ville bara att mannen ifråga skulle förstå betydelsen av sin egen fråga. Med andra ord säger Jesus: ”Förstår du verkligen vad du gör när du kallar mig för god? Påstår du att jag är Gud?”

Den unge mannen förstod inte den fulla betydelsen av sitt påstående. Därför försökte Jesus få honom att fatta ett betydelsefullt val – antingen var Jesus god och Gud, eller var han en dålig, vanlig man. En god Gud eller en dålig man, men inte enbart en God man. Detta är de verkliga alternativen när det gäller tron på vem Jesus är. För ingen man som är god skulle påstå att han är Gud om han inte var det. Den liberala Kristus, som enbart var en god moralisk lärare men inte Gud, är enbart ett mänskligt påhitt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s