Kyrkan tillhör Jesus Kristus

Postat: 12 januari, 2016 av Jonas Nordén i Församling, Lärjungaskap, Ledarskap, Reflektioner
Etiketter:,

Det finns idag många olika sorters kyrkor i världen. Det är katolska, lutherska, evangeliska, baptistiska och bra många fler. En del av dem bär namn efter sin grundare, andra efter landet där de verkar. En viktig fråga att ställa sig mitt i allt detta kan vara: Vem äger egentligen kyrkan?

Det är många gånger lätt att få uppfattningen att det är enskilda personer, eller grupper som ”äger” en viss kyrka eller församling. Det är kanske de som har grundat den och de som bestämmer över den. Likadant kan det vara lätt att få uppfattningen att till exempel Svenska Kyrkan tillhör Sverige. Den är svensk och det är Sverige som bestämmer över den – hur den ska vara, vad den ska göra och hur den ska tycka i olika frågor. Vi överlåter då hela bestämmande-processen till svenska medborgare, som har blivit demokratiskt valda av det svenska folket (åtminstone de som är medlemmar i kyrkan). Men är detta verkligen rätt?

Är den Svenska kyrkan verkligen svensk på det sättet att den tillhör Sverige att göra vad vi vill med den? Är det inte snarare så att kyrkan alltid tillhör Jesus Kristus, och att den är svensk enbart i den bemärkelsen att den är lokaliserad till landet Sverige?
I Bibeln läser vi att det utan tvekan är Jesus Kristus som har grundat kyrkan (Matt 16:18, B2000) och att det är han som är huvudet för den (Kol 1:18, B2000). Rimligtvis borde det då vara så att det är Hans kyrka, i alla lägen – oavsett vad vi kallar den eller tror om den. Följden av det blir då naturligtvis att vi, som enbart fått nåden att vara en del av Hans kyrka, inte kan bestämma saker som denna kyrka ska tro, tycka eller göra om det inte går i linje med vad grundaren av den vill. Vi kan aldrig bestämma över kyrkans inriktning, mål eller mening – det kan bara Jesus. Han är den som äger kyrkan, Kyrkan tillhör Honom. Och han har varit tydlig med vad kyrkan är till för – att gå ut och förkunna evangeliet för alla folk, att döpa dem i den treenige Gudens namn och att lära dem att hålla alla Hans bud (Matt 28:18-20). När kyrkan inte längre gör detta har den därför tappat sitt existensberättigande som kyrka. Detta är vad kyrkan är, själva dess innersta väsen.

Utöver det finns det givetvis mycket som en kyrka kan göra och vara involverad i, men om man missar detta själva huvudsyfte, så kan man lika gärna vara någon annan organisation än en kristen kyrka. Som en del av den Svenska kyrkan kan vi behöva ställa oss denna fråga idag. Är vi Jesu Kristi kyrka på den del av jorden som kallas Sverige, eller har vi blivit vår egen kyrka, som gör det som känns ”svenskt” och rätt för oss?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s