Kristen tro kontra snällism

Postat: 14 november, 2015 av olofedsinger i Apologetik, Guds rike

I går hade jag en dubbel publicering i Världen i dag. Dels en krönika i papperstidningen på temat ”Är den kristna tron regeringsduglig”, dels en fördjupande text på opinionsbloggen på temat ”Kristen tro kontra snällism”.

Jag har länge tänkt att jag skulle ta mig an dessa teman, som naturligtvis är allt annat än enkla. (Och inte heller helt okontroversiella.) Hur jag lyckades är väl upp till andra att bedöma, men här kommer i alla fall lite smakprov och länkar:

Är den kristna tron regeringsduglig?

År 410 plundrades Rom av visigoterna, ett tilltag som sände chockvågor genom hela imperiet. Naturligtvis var det många som ställde sig frågan hur detta oerhörda kunde ske. Många riktade också strålkastarljuset mot den kristna tron: kunde det vara kejsarens anammande av denna som statsreligion för 25 år sedan som gjorde att olyckan nu hade drabbat dem?

Denna och liknande frågor fick kyrkofadern Augustinus att skriva en av historiens mest inflytelserika böcker: Guds stad.

För att fortsätta läsa, gå in här.

Kristen tro kontra snällism

Till och från har jag i Sverige mött attityder som kan tolkas som att kristen tro är detsamma som ”snällism”. Alltså: att vi som kristna ska ställa lite mindre krav, vara lite mer flata, ha lite mer av låt-gå-mentalitet än det stora flertalet. Många personer som har denna hållning betraktar den som en konsekvens av Nya testamentets nådesbudskap – att kyrkans kallelse till nåd och barmhärtighet betyder att vi även i övrigt ska se mellan fingrarna med den typ av principer som har med gränsdragningar, ansvarstagande och konsekvensanalys att göra.

För att fortsätta läsa, gå in här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s