Omläsning av en kristen klassiker: I Jesu namn av Henri JM Nouwen

Postat: 5 november, 2015 av olofedsinger i Ledarskap
Etiketter:, , , ,

Mot slutet av mina teologistudier på Johannelunds teologiska högskola blev hela klassen uppmanad att läsa Henri JM Nouwens lilla bok I Jesu namn med undertiteln Tankar om ledarskap. För några veckor sedan läste jag om den, och påmindes om vilken pärla detta är för alla oss som står i någon form av kristet ledarskap.

Inte för de praktiska redskapens eller de avancerade teoriernas skull – dessa saker får man gå till annan litteratur för att ta del av. Men här finns djup och beprövad visdom. Och det som slog mig var att Nouwens bok faktiskt – till skillnad från en del annan ledarskapslitteratur i ”andlig vägledning-traditionen” – inte kändes vare sig orealistisk eller naiv. Eller i klartext: det Nouwen beskriver går att tillämpa även om man inte (som han, när han skrev boken) lever i en kristen kommunitet.

Några citat som för mig stack ut lite extra:

”Framtidens kristna ledare är människor som verkligen känner Gud. … Att känna Jesus och att älska honom är samma sak.”

”Arbetar vi med svåra saker utan att vara djupt rotade i en personlig relation med Gud leder det lätt till att vi känner oss splittrade, för innan vi vet ordet av har vi med hela vårt jag engagerat oss för eller emot en viss sak. Men när vi på ett personligt och förtroligt sätt är rotade i livets källa kan vi vara flexibla utan att vara subjektiva, vara övertygade utan att vara enkelspåriga, konfrontera utan att vara aggressiva, vara milda och förlåtande utan att vara eftergivna samt vara sanna vittnen utan att manipulera andra.” (Sug på den!)

”Vi har på något sätt fått för oss att ledarskap kräver en viss distans till dem vi är kallade att leda. … Men hur kan man lägga ner sitt liv för människor som man inte ens tillåts att ha en djupare relation till? … Det jag menar är att pastorer och präster även är kallade att helt och fullt vara medlemmar i sina församlingar.”

”Vad är det som gör maktens frestelse så oemotståndlig? Kanhända är makten ett mer lättåtkomligt substitut för kärleken och dess hårda krav. Det verkar lättare att vara gud än att älska Gud, lättare att härska över människor än att älska dem, lättare att äga livet än att älska det. Jesus frågar: ’Älskar du mig?’ Vi frågar: ’Får vi sitta bredvid dig i ditt rike, den ene till höger och den andre till vänster?’”

”En sak står klar för mig: Frestelsen till makt är störst för dem som upplever närhet som ett hot. Kristet ledarskap utövas ofta av människor som inte vet hur man bygger upp sunda, nära relationer. De har då valt makten och kontrollen i stället.”

”Mognad är förmågan och villigheten att ledas dit man helst inte vill gå.”

”Sant teologiskt tänkande, då man alltså tänker med Kristi sinne, finner man sällan bland sådana som tjänstgör inom kyrkan. Utan sådan grundlig teologisk reflektion blir framtidens ledare knappast mer än pseudo-psykologer, pseudo-sociologer och pseudo-socialarbetare. … Men detta har mycket lite att göra med kristet ledarskap, för en kristen ledare tänker, talar och handlar i Jesu namn, och Jesus kom för att befria mänskligheten från dödens makt och öppna vägen mot evigt liv.”

Strukturen i I Jesu namn är hämtad dels från bibelberättelsen om hur Jesus frestas i öknen, dels från Jesu möte med Petrus efter uppståndelsen. Innehållet är enkelt, centralt och skarpt. Rekommenderas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s