Svåra och problematiska bibelord – del 4

Postat: 18 oktober, 2015 av Jonas Nordén i Apologetik, Bibeln
Etiketter:,

Ibland stöter man på förvirring kring vad som egentligen gäller för oss kristna i frågan om hur och med vad vi ska ge till människor som ber oss om hjälp. Jesus uppmanar oss verkligen att vara generösa, men till vilken gräns?

Matteusevageliet 5:42 – Skall vi som troende verkligen ge vad som helst till vem som helst som ber oss om det?  

Vad är problemet? I denna vers säger Jesus uttryckligen: ”Ge åt den som ber dig, och vänd dig inte bort från den som vill låna av dig”. Men, om vi skulle ta detta bokstavligt så skulle vi snart nog inte ha någonting kvar att t.ex. försörja oss själva och våra familjer med. Paulus lägger mycket riktigt till att den som inte försörjer (tar hand om) sin egen familj har ”förnekat tron” och är ”värre än den som inte tror” (1 Tim 5:8).

Vad kan vara lösningen? Det är sällan god teologi att rycka en enda vers ur sitt sammanhang. För att få svaret på denna fråga behöver vi se i vilken situation och i vilken kontext som Jesus säger ”ge åt den som ber dig”. För det första är det ganska självklart att vi inte bör ge saker till andra människor som vi vet kan vara skadligt för dem. Detta gör Jesus klart på andra ställen, då han t.ex. säger att en god pappa inte ger en orm till sitt barn (Matt 7:10). Vidare kan det heller inte gälla att vi ska ge till dem som skulle kunna arbeta själva, men av olika skäl vägrar göra det. Paulus understryker detta: ”Om någon inte vill arbeta, ska han heller inte äta” (2 Tess 3:10). Och slutligen handlar hela det här stycket där dessa ord ingår om hur Jesus försöker återknyta till lagens andemening, som han kom för att uppfylla (Matt 5:17-18), till skillnad mot det som de ”har hört blivit sagt” – det som hade blivit undervisat av de skriftlärda och ofta misstolkat (jfr Matt 15:3-6).

Jesus adresserar i detta tal de lagiska feltolkningar av Gamla Testamentet och Lagen som säger att du ska hämnas din fiende med ”öga för öga och tand för tand” (Matt 5:38). Som kontrast till det säger Jesus att vi inte ska ge igen med samma mynt. Istället ska vi älska våra fiender och ge för att hjälpa dem som behöver det. Det finns en andemening i denna undervisning som visar på ett annat förhållningssätt till människor, inklusive de som är våra fiender, än den som folket hade ”hört” undervisats av deras skriftlärda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s