Svåra och problematiska bibelord – del 2

Postat: 22 september, 2015 av Jonas Nordén i Apologetik, Bibeln
Etiketter:, , ,

Idag tar vi oss an bibelordet från Matt 5:43. Har verkligen Gud någon gång sagt att vi ska hata våra fiender? Är det förenligt med kristen tro? Jesus bud är ju att vi ska älska till och med våra fiender. Säger Jesus något som går emot Guds ord i Gamla Testamentet?

Matteusevangeliet 5:43 – Förespråkar Gud i GT att vi ska hata våra fiender?

”Ni har hört att det blev sagt: Du skall älska din nästa och hata din fiende. Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; då blir ni er himmelske faders söner.”

Vad är problemet: Jesus verkar här säga att Lagen, som vi finner i GT, säger att ”Du skall älska din nästa och hata din fiende”. Hur kan en Gud som är kärlek (2 Mos 20:2, 6; 1 Joh 4:16) befalla sitt folk att hata sina fiender?

Vad kan vara lösningen: Gud befaller aldrig någonsin sitt folk att hata sina fiender. Gud är en oföränderlig Gud av kärlek och Han kan omöjligt hata någon person, eller befalla någon annan att göra det. Jesus säger att det första och främsta budet är att älska Gud och att älska vår nästa som oss själva (Matt 22:36-37, 39). Detta bud är direkt taget från GT, nämligen 3 Mos 19:18. Det ord som Jesus säger om att hata sin fiende är däremot inte taget från GT. Ingenstans i GT kan en sådan uppmaning hittas. Jesus citerar inte GT här, utan han talar om fariséernas felaktiga tolkning av GT:s bud. Notera att Jesus inte säger: ”Det står skrivet”, vilket han normalt gör när han citerar GT. Istället säger han ”Ni har hört att det blev sagt” och syftar då på den judiska tradition som hade vuxit fram kring GT och som hade lett till att de satte ”Guds ord ur kraft” för deras egna reglers skull (se Matt 15:6). Sanningen är att Gud som är kärlek befaller sitt folk, både i GT och NT, att älska varandra och vår nästa. Aldrig ges någon befallning om att vi ska hata andra personer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s