Vår hycklande attityd mot flyktingar

Postat: 18 september, 2015 av Martin Alexandersson i Reflektioner

För ett par år sedan proklamerade Sverige stolt att alla syriska flyktingar per automatik skulle få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det fanns bara en hake – de måste ta sig till Sverige för att åtnjuta denna förmån. Eftersom EU har skapat regler som gör att inga flyktingar kan flyga in i våra länder (de släpps helt enkelt inte på planen) och det är olagligt att utan visum promenera in i t.ex. Grekland från Turkiet så är enda möjligheten att illegalt ta sig in i EU. Därför alla dessa vansinnesfärder över Medelhavet i sjöodugliga båtar. Dessutom är det olagligt att hjälpa någon av dessa syrier (som Sverige tydligen vurmar för) med att korsa en gräns – t.ex. skjutsa dem över Öresundsbron. Hade Sverige menat allvar med att man ville hjälpa syriska flyktingar fanns det ju inget som hindrade oss från att skicka ner några jumbojet och hämta människor. Men utspelet ska nog snarare ses som vår generella vilja att bjuda in med armbågen.

För drygt en vecka sedan stod Tysklands förbundskansler Angela Merkel och pratade om att Tyskland självklart har plats för de ökade flyktingströmmarna. Sedan dröjde det bara några dagar innan Tyskland upphävde Schengenavtalet och stängde sina gränser för att inte fler flyktingar* skulle kunna komma in.

Sveriges statsminister, Stefan Löfvén, lyckades på samma dygn med konststycket att (apropå Ungerns försöka att följa Dublinförordningen) säga ”mitt Europa bygger inte murar” under ett ”Refugees welcome”-möte och sedan rikta sig till EU:s medlemsländer med uppmaningen att man måste ”hålla EU:s yttre gräns”.  Med andra ord: ni Medelhavsländer måste bevaka er gräns hårdare så att flyktingarna inte ens kommer in i EU!

I svensk politisk debatt har frågan om ”volymer av flyktingar” varit ett fruktansvärt uttryck och man har kritiserat SD som vill prata volymer. Löfvén fick frågan hur många flyktingar Sverige kan ta emot och svarade: ”Jag förstår inte den frågan. Det handlar om människor. De som har rätt till asyl ska få det”. Samtidigt säger Löfvén att antalet kvotflyktingar som Sverige ska ta emot framöver inte ska vara mer än 4000-5000 personer. Med andra ord – volymer går mycket bra att prata om ibland och ibland tydligen inte.

I Sverige har vi en generös flykting- och invandringspolitik men få utav oss vill på ett personligt plan vara en del av den. Börjar vi med att se på våra folkvalda ledare i regeringspartiet MP, som är det parti som i princip önskar helt öppna gränser till Sverige, så lever inte deras språkrör alls som de lär. Båda Åsa Romson och Gustav Fridolin har bosatt sig långt från allt vad multikulturell förort heter och i så dyra områden att de slipper bo med mer socioekonomiskt utsatta.

På samma sätt har en stor majoritet av svenskarna röstat fram dagens flykting- och invandringspolitik och torde därför stå bakom den. Men jag vet väldigt få som i sitt dagliga liv är villiga att ens lyfta ett finger för att bistå något i integration. Några utav oss kanske ställer upp som läxläsare hos Röda Korset eller något liknande, men när det gäller de stora frågorna i våra liv – som var vi ska bo – så röstar de flesta med oss med fötterna. ”White flight” är ett amerikanskt begrepp på fenomenet att vita flyttar från områden när invandrargrupper flyttar in. I Sverige ser vi detta i många av våra förorter – väldigt få vita svenskar bor kvar. Enligt en ganska ny doktorsavhandling inträffar ”White flight” i Sverige när andelen invandrare är mellan 3-4%. Då flyttar vi som kan till andra förorter (aka golfghetton) för att slippa det multikulturella samhället. (Och ja, jag är en lika stor del av hyckleriet och har valt att bosätta mig i centrala Göteborg – med långt till nästa utomeuropeiska granne.)

Det är alltså ganska stor skillnad på vad vi säger, röstar och gör. När teori och praktik inte går ihop brukar förr eller senare någon av dem tvingas ändras. Frågan är om det är vår inställning eller våra handlingar som kommer att ändras i denna fråga?

En som adresserar dessa frågor bra är Alice Teodorescu på Göteborgs-Posten.

 

(* Ja, jag vet att en hel del av människorna som kommer är invandrare och inte flyktingar – men för enkelhets skull handlar detta bara om flyktingar. Invandring är en annan fråga.)

 

Annonser
kommentarer
 1. Alma-Lena skriver:

  Nu tycker jag nog väldigt många kristna i byar och städer gör betydligt mer än ”lite läxhjälp”. I mindre orter här i norr har vi väldigt många nyanlända och invandrare från hela världen så att bo i glesbygden kan vara att komma riktigt vardagligt nära flyktingar och andra nysvenskar mycket mer än i förorter till storstäder.l Att regeringarna i EU hycklar med sin fästning Europa som just Mp kritiserat sedan omröstningarna är väl inte fotfolkets fel.

  Visst ska vi kritisera den som bör kritiseras men då tycker jag de främlingshatiska ska kritiseras mest, inte de som gör det lilla de kan som exempelvis läxhjälpare gör. ”Vi som kan” detta vi gäller nog inet många av de läxhjälpare i Röda korset du kritsiserar. Hur många sådana lever du nära? Männsikor med stiort hjärta men liten pension. Vi som bor i glesbygden har låga levnadsomkostnader och välkomnar varje ny invånare som vill dela vårt liv. Vi skulle definitivt aldrig ha råd att välja lyxboende i storstad men vi känner inget behov att fly från hemorten pga fler familjer här-tvärtom.

  Jag är så leds på ironiserandet över ”godhet” och insinuerandet om hyckleri hos alla som både vill och gör väl. Ondskan respekteras däremot. Visst så har det alltid varit i världen. Men är det en kristens skyldighet att kritisera godheten och respektera ondskan?

  • Martin Alexandersson skriver:

   Hej Alma-Lena och tack för din kommentar!

   Jag är ledsen om jag uttrycker mig otydligt. Jag är inte kritisk till det goda arbetet individer och församlingar gör. Däremot är jag kritisk när våra ord/röster inte stämmer överens med vårt handlande. Och jag tror att det även blir problematiskt på sikt.

   När det gäller glesbygden så är det väldigt olika i olika delar av vårt land. Generellt kan man ju säga att vi placerar våra flyktingar i områden med lediga hyresrätter. I många av orterna i vår glesbygd finns inte detta och således tar dessa områden inte emot (på samma sätt som Täby, Kungsbacka mfl. inte heller tar emot i princip några flyktingar – man har helt enkelt inga lediga hyresrätter) nya flyktingar. Här kan jag se t.ex. orterna där mina föräldrar bor och där vi har stuga – två orter med ca 4000 invånare var och med inget/minimalt flyktingmottagande. Och så har vi områden där vi har lediga hyresrätter och stor flyktinginflyttning. Att det i din ort ses positivt är ju fantastiskt. Men, mer generellt har vi ju ”white flight” som illustrerar att din ort snarare är undantag än regel.

   • Alma-Lena skriver:

    Lustigt att du nämner Täby för i min norra glesbygdsby mötte jag i somras en man som klivit av arbetet i kommunalpolitiken i Täby eftersom de absolut inte ville bygga hyresrätter där av rädsal för att få dit ”socialfall”. Här finns måhända inte många hyresrätter men gamla militärförläggningar, glesbelagda hotell och tomma skolor som får överleva pga nysvenskar. Alla stannar inte här för livet men i en liten by betyder två barnfamiljer mycket.

    Sedan kan man ju, vilket jag gör, kritisera att man förläger folk i hyreshus i tätorter och inte ens överväger tanken att starta en Per-Albintorprörelsen där byar i glesbygden kan leva upp pga att övergivna hus får familjer. Jag ogillar starkt att man förutsätter att folk som flytt från krig och nöd barfota i en gummibåt måste ”vårdas” i en storstad och inte klarar att ha tak över huvudet i en by där de är välkomna.

    Hur många pizzerior skulle Sangis by ha utan flyktingar? Hur många närbutiker i Kalix-Nyborg? Hur många spelare i fotbollslaget i Svappavaara? Hur många restauranger i Vittangi? Flyktingar är inte veka och arbetsskygga men de ges inga reella möjligheter att ta makten över sitt eget liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s