Felciterade och missförstådda bibelord del 17 – De fyra B:nen.

Postat: 29 juli, 2015 av Martin Alexandersson i Bibeln, Församling, Lärjungaskap
Etiketter:, ,

I efterdyningarna av den första pingsten skrivs om de första kristna i Apg 2:42 att ”de deltog troget i apostlarnas undervisning och den inbördes hjälpen, i brödbrytandet och bönerna.” Detta har kyrkan tagit tillvara på och undervisat om och en pedagogisk hjälp var 1917 års bibelöversättning där dessa översattes med 3 B:n som begynnelsebokstav och så tolkade man apostlarnas undervisning som Bibeln och då blev de: Bibelläsning, Brödragemenskap, Brödsbrytelse (nattvard) och Bön. Jag vet inte hur många gånger som jag har hört undervisning (och tyvärr även själv hållit i den) om att dessa fyra är element är nyckeln i det kristna livet. Jag har hört liknelser om att precis som en stol behöver fyra ben för att stå stadigt så behöver kristna dessa fyra B:n. Och om du har dessa fyra så är du – underförstått – en bra kristen. Vilket skitsnack!

Inte för att något av detta är fel – tvärtom – men resten då? Skulle vi inte dela vår tro med andra? Visa kärlek till nästan utanför vår gemenskap genom diakoni? Förkunna evangeliet? Be för sjuka? Driva ut demoner? Ja, listan kan göras lång.

De fyra B:nen är självklara beståndsdelar i ett kristet liv, men de är uppenbart inte de enda. Däremot är de introverta. De påverkar ingen annan och sprider knappast evangeliet och hjälper oss att ”göra alla folk till lärjungar”. Den första församlingen är en inspiration till oss andra om hur det ska funka men vi måste läsa verserna innan och efter och utmanas av resten av deras liv också.

En fundering är om dessa 4:bn har ställt till det för oss i svensk kristenhet. Vi fokuserar mycket på dessa, men lite på de uppdrag vi har gentemot andra människor. Kan det möjligtvis påverka att vi når så få nya människor?

 

Tidigare inlägg i serien är:

Del 1 – Gud är ordningens Gud

Del 2 – Herrens dag kommer som en tjuv om natten

Del 3 – Gud är allas pappa

Del 4 – Gud kommer som en stilla susning

Del 5 – Vad ni har gjort mot dessa en av mina minsta, det har ni gjort mot mig

Del 6 – Pengar är roten till allt ont

Del 7 – Gud är en gentleman som aldrig tvingar sig på någon eller gör något som vi inte vill

Del 8 – Mose och folket irrade omkring i öknen i 40 år

Del 9 – Anden är en duva

Del 10 – Tungotalet skall tystna

Del 11 – Hosianna

Del 12 – Julkrubban

Del 13 – Gud talar inte till våra känslor

Del 14 – Paulus fantastiska tal på Areopagen

Del 15 – ”Bygg inte hus på en sandig strand, bygg inte hus på grus”

Del 16 – Tomas petade i Jesu sår och efter det kunde han tro att Jesus hade uppstått

kommentarer
 1. Lina skriver:

  Jag håller helt med!

 2. olofedsinger skriver:

  Hmm. Man kan väl möjligen invända att om vi verkligen ”utsätter” oss för Bibeln, bönen, sakramenten och den kristna gemenskapen – då KAN vi inte förbli desamma. De är dynamiska, och påverkar oss genom den helige Ande till just det självutgivande liv som du efterlyser … Men visst: om vi ser de fyra B:na som en checklista som att ”nu är jag klar”, då blir det lätt torftigt.

  • Martin Alexandersson skriver:

   Kanske.. Men jag har träffat många kristna som ber mycket, men aldrig skulle få för sig att be för en sjuk (på samma sätt som de i Jak 4:3 ber illa och därför blir förmanade. Mao kvantitet i bön leder inte per automatik till ‘rätt’ bön). Och många kristna som kan sin bibel utan och innan (och därmed läst mycket om demoner) men aldrig skulle driva ut en demon. Tror därför att det ligger mer i ett lärjunga-DNA (att tron inte är introvert) snarare än att enbart fördjupa sig i dessa 4 B:n.

 3. Eva H skriver:

  Jag har tänkt att det där är 4 bra ”rötter” men att rötter inte gör mycket nytta om det inte växer ngt ovanför också. Se’n kan jag väl tycka att även stängda kommuniteter består av goda kristna, även om de inte är missionerande utan lever med just de ”bena”.

  • Martin Alexandersson skriver:

   Hej Eva!
   Ja, att se dem som rötter som behöver bära mer frukt tror jag kan vara en klok utgångspunkt. Goda kristna är ett lite svårt begrepp, men eftersom alla kristnas kallelse är att ”göra alla folk till lärjungar” så är jag tveksam till att en gemenskap som inte försöker göra sin del av det fullgör sin kallelse.

   Frid!
   Martin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s