Logiska kullerbyttor inom hbtq-rörelsen

Postat: 16 juni, 2015 av olofedsinger i Reflektioner

Inlägg på Världen idags opinionsblogg:

I helgen har det varit pridefestival i Göteborg. På hemsidan beskriver man sig som ”en gratis kulturfestival som skapar trygga mötesplatser för hbtq-personer och som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation genom konst och kultur”. Inga konstigheter där – det är ju dessa saker som ett dylikt arrangemang är till för.

Mer oroande är det med en del andra formuleringar. Under söndagen inbjöd man exempelvis till den stora prideparaden ”där vi tillsammans manifesterar för alla människors lika värde”. Och redan här börjar det ju slira en del i begreppen.

För att fortsätta läsa, gå in här.

Annonser
kommentarer
 1. Alma-Lena skriver:

  Nog borde väl en påläst människa som du kunna undvika vulgärargument som att jämlikhetssträvanden för att ge barn hela banan och inte ett litet utvalt hörn beroende på könsorganens utformning handlar om att vi måste bli likadana för att vara jämlika? Intelligentare kritik mot Pride kan man formulera.

  Här får du ett: Varför klär män ut sig till karikatyrer av kvinnor i Pride-paraden? Hade vita gjort en minstrel-show hade alla klagat, men när man i Pride har män med överdrivna kvinnliga attribut avsedda att väcka löje, tycker man det är ”normkritik”.

  Vi ska verkligen kritisera normer och jag kritiserar denna norm att bröst och rumpa är humor. Kvinnors kroppsformer är lika lite anledning till hånskratt som svarta människors utseende. Alla lika alla olika!

 2. olofedsinger skriver:

  Hej Alma-Lena!
  Nu måste du nog förtydliga dig … Det jag i krönikan kommenterar är följande uttalande av en förskolechef: ”Vi säger inte kille eller tjej, vi har istället ett fokus på människan. Barn är förnuftiga. De tycker att det är självklart att alla är lika värda.”
  Utifrån detta reser jag följande frågetecken: ”Ska detta alltså uppfattas som att vi inte heller är lika mycket värda om vi envisas med att betrakta varandra som killar och tjejer, män och kvinnor? Att alla skillnader mellan människor i praktiken gör oss olika mycket värda?”
  På vilket sätt är detta ett vulgärargument? Jag tycker att det är befogad frågor, men självklart blir det inte direkt akademisk nivå på analysen när själva utgångspunkten bara är ett kort citat i en tidning.
  Att det finns mycket annat som man kan kritisera inom fenomenet Pride är vi dock rörande överens om. Men i krönikan valde jag några saker som nyss hade figurerat i media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s