Den viktiga förberedelsen

Postat: 13 juni, 2015 av Jonas Nordén i Ledarskap, Reflektioner
Etiketter:, ,

Idag står jag och sågar ved på vår bakgård. Det är prima eucalyptus som är otroligt kompakt, vilket gör att min sågarm får sig ett rejält träningspass. Jag sågar upp veden som en förberedelse inför den regnperiod som kommer att vara här med full kraft när vi återvänder från Sverige i augusti. Då kommer det vara till stor välsignelse för hela familjen att ha ett lager ved så att vi kan göra upp eld i vår öppna spis.

När jag står här och sågar (och svettas) blir jag återigen påmind om hur otroligt viktigt ett grundligt förberedelsearbete kan vara. Detta gäller på de flesta områden i livet, och även i den andliga dimensionen. När jag för några år sedan studerade Josua bok lite extra, gick det upp för mig hur väldigt väl förberedd Josua var på att ta över uppdraget som ledare för Israels folk, efter Moses. Det var ingen slump att det blev just Josua, utan han hade varit lärjunge till Moses under många, många år. Han hade vistats i uppenbarelsetältet mer än någon annan, han hade iakttagit och lyssnat till Moses och lärt av honom. Han var väl förberedd för sitt viktiga uppdrag.

Detsamma gäller t.ex. Jesu lärjungar, som visserligen fick test-missionera ett par gånger redan under Jesu tid på jorden, men när han lämnade dem, var de väl förberedda på det uppdrag som väntade dem. Även Paulus följer detta mönster. Han blev omvänd på vägen till Damaskus och sedan spenderar han av allt att döma 14 år i ”förberedelse” innan han ger sig ut på sina missionsresor (åtminstone enligt hans egen utsago i Gal 1-2).

I den kyrka som jag har fått vara en del av de senaste tre åren gör sig detta ständigt påmint i form av bön. Jag har skrivit om detta innan, men det kan inte betonas nog. Bönen är en så otroligt viktig förberedelse för allt vad vi gör som kristna. Att umgås med och samtala med och lyssna till och uttrycka sig själv inför Jesus i bön kan vara det som gör hela skillnaden om vi får framgång eller inte i vårt uppdrag. Det är också det som formar oss och påverkar oss – och det som kommer synas i oss och genom oss, när vi väl talar och handlar. Här är också bön och fasta en väldigt vanligt förekommande förberedelse för olika saker man går in i.

Ett förberedelsearbete är oftast inte glamoröst. Det sker oftast i det tysta, i det avskilda (som idag – på en bakgård i den fattigaste stadsdelen i Addis Ababa). Men utan det kan det heller inte bli någon värmande brasa under regnperioden. Utan det sitter vi där en råkall augustikväll och huttrar. Det viktiga förberedelsearbetet får oftast inga rubriker, det får ingen uppmärksamhet, men det är ändå det som kommer att vara totalt avgörande för det slutliga resultatet en dag.

Ps. Jag ska ändå erkänna att jag fick lite uppmärksamhet idag. Etiopierna som bor och arbetar på vårt område tycker det är såååå lustigt och märkligt att en pastor står och arbetar på detta sätt, så ett tag hade jag tre personer som bara stod och tittade på mig och hejade på mig. Så ibland kan kanske även förberedelsearbetet få lite cred. ;-) Ds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s