Att låta Bibeln forma sin samtid eller låta sin samtid forma Bibeln?

Postat: 8 juni, 2015 av Martin Alexandersson i Bibeln

Rubriken är en klassisk fråga som kristna har funderat på och valt olika vägar. Väldigt mycket i debatten mellan kristna bottnar i hur man svarar på frågan. Är det som står i Bibeln något som enbart gällde då men att vi nu har fått mer kunskap och insikt och därför vet bättre? Eller är Bibelns ord och föreskrifter av evig karaktär och att det därför är naturligt att de skiljer sig en del mot samtiden?

”Den som gifter sig med tidsandan blir snart änka” finns det ett talesätt som heter. Det illustrerar utmaningen med att låta det som är inne i samhället få prägla värderingarna. För att illustrera det hela kan man se vad som har varit tidsandan hos Uppsala universitet det senast seklet. I början av förra seklet var rasbiologi inne och man mätte huvudet på olika typer av människor och trodde sig ha hittat bevis för att visa huvudformer gav vissa personlighetstyper eller rasspecifika egenskaper. I Uppsala hade man ett rasbiologiskt institut och idéerna präglade även andra institutioner på universitetet. På 60-talet kom istället marxismen i ropet och allt skulle läsas med ett klassperspektiv och dessa politiska idéer skulle påverka alla institutioner. Sedan kom feminismen på 90-talet och allt ska nu läsas med ett genusperspektiv. Frågan är när nästa idé ska påverka all undervisning och vilken det i så fall är (två lågoddsare är djur/miljöperspektiv eller ett multietniskt perspektiv)?

Ovanstående tre teorier illustrerar bra att samtiden är väldigt ombytlig och att det som är rätt i en tid inte är det i en annan. Man kan också bredda frågan och titta på olika delar av världen. T.ex. är utlevd homosexualitet belagt med dödsstraff i en del länder medan andra länder accepterar äktenskap mellan homosexuella. Om vi som kyrka ska anpassas efter det rådande samhället – hur ska vi då tänka i frågan kring t.ex. utlevd homosexualitet? Stötta dödsstraffet i ett land och stötta äktenskapet i ett annat? Mitt eget svar blir att något annat förhållningssätt än att låta Bibeln få tolka min samtid inte är rimligt.

Annonser
kommentarer
  1. Alma-Lena skriver:

    Helt rätt! I vissa länder är könssegregationen norm, som kristen måste vi ändå bryta mot den normen även när människor från dessa kulturer flyttar hit. I Sverige (och många länder i världen) är utrotandet av människor med 47 kromosomer norm, den normen måste vi kristna bryta mot.

    Men normen att alla är lika värda och att alla har samma skyldigheter och möjligheter är en norm hämtad från Bibeln, jag anser det vara allt annat än en slump att länder som historiskt varit påverkade av evangelisk kristendom, dvs en kristendom med hög tillit till Bibeln samt vitt spridd bibelläsning,är de länder där vi är mest jämlika i världen. Det gäller att ha urskillningsförmåga.

    Vi kan be om den gåvan, den heliga Anden vill ge oss den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s