Kommer människor till tro i Svenska kyrkan?

Postat: 17 maj, 2015 av Jonas Nordén i Reflektioner
Etiketter:, , , ,

Svenska kyrkan gör så otroligt mycket bra i Sverige och utomlands. Bara de senaste veckorna har jag läst om nödhjälp till de drabbade i Nepal, stort engagemang för klimatfrågorna och rättvisemärkta produkter, insatser som ger hemlösa tak över huvudet, fastekampanjen som drog in över 33 miljoner kronor, uppmärksammande av förintelsen, körer, konfirmandarbete, sjukhuskyrkans betydelsefulla arbete och satsning mot droger på Valborg, för att nämna några exempel. Allt detta är ju otroligt bra och viktigt! 

Men – hur kan det komma sig att jag aldrig (jag vet att man aldrig ska skriva aldrig – men jag upplever det som aldrig) får rapporter från min Svenska kyrka om det som faktiskt är kyrkans absolut viktigaste uppdrag; att människor ska komma till tro på Jesus Kristus? Är det så att det inte rapporteras om det, eller är det så att det inte sker? Om det är det senare, vilket tyvärr statistiken pekar på, så måste vi ju fråga oss själva: Vad håller vi som kyrka på med?

Vi kan ju göra otroligt mycket som är bra, men om vi missar själva vårt huvudsyfte behöver vi våga ställa oss frågan vad vi gör som är fel. Eller?

Ponera att en fotbollsförening engagerade sig på många områden i samhället; i skolor, på fritidsgårdar, i miljöfrågor och för utsatta barn. Vi skulle prisa deras arbete som mycket gott och medmänskligt. Men samtidigt gjorde deras fotbollslag inte ett enda mål, vann inte en enda match och trillade från allsvenskan rakt ner i division 4 på fem år. Skulle det vara nog för föreningen att fortsätta göra allt det andra? Skulle någon reagera på att själva kärnverksamheten för den här fotbollsklubben inte fungerade som den skulle? Ja, förmodligen – och förhoppningsvis om det hade varit min favoritklubb! Tränare skulle sparkas, spelare bytas ut, träningsupplägget skulle göras om, ände ner i barn och ungdomsleden skulle en omorganisation träda i kraft – allt för att rädda och förnya det som är föreningens själva hjärta och identitet – fotbolls-spelandet!

Men jag hör väldigt få inom kyrkan som höjer rösten för att kyrkans kärnverksamhet och viktigaste uppdrag inte verkar fungera och uppfyllas så som vi önskar och vill. Vi verkar nöja oss med att allt det andra, som också är väldigt bra saker, fungerar och görs. Visst tycker vi att det är trist att medlemssiffrorna sjunker årligen, men vi verkar inte ha någon direkt panik över situationen.

Men jag tror att vi behöver öppna våra ögon och inse fakta: Svenska kyrkan är kass på sin kärnverksamhet – att nå människor med det livsförvandlande evangeliet. Jag tror att det var Carl-Erik Sahlberg som sade att när det gäller denna huvuduppgift för kyrkan, så spelar vi i den lägsta divisionen, och vi förlorar varje match!

Människor i Sverige kommer inte till tro på Jesus, åtminstone inte så att det är värt att rapportera i någon sammanfattad statistik. Vi behöver våga ställa oss själva frågan – varför?

Som EFS-missionär i Etiopien och inom Mekane Yesus-kyrkan blir kontrasterna för mig otroligt slående. På de senaste två åren har över en miljon nya medlemmar anslutit sig till denna kyrka, varav en stor majoritet av dem har blivit Jesus-troende genom kyrkans direkta förkunnelse och evangelisation. Det är helt klart att det finns många brister i denna kyrka, men de svävar inte på målet om vad som är deras viktigaste uppgift! I allt de gör, planerar och tänker så finns hela tiden huvudmålet där som en kalt lysande stjärna – människor behöver få höra talas om och komma till tro på Jesus Kristus. När de sjösatte sin femåriga strategiplan för ett par år sedan, var det övergripande målet ganska talande: kyrkan skulle på fem år nå 30 000 000 människor med evangeliet och 10 000 000 av dem skulle bli medlemmar i Mekane Yesuskyrkan! Vi kan säga vad vi vill om de siffrornas realitet, men deras uttalade fokus går det inte att ta miste på.

Vår gamla och älskade Svenska kyrka kanske behöver väckas till liv på det här området? Vi missar själva målet med vada det är att vara kyrka. Visst, vi gör mycket som är bra – och som också är kyrkans uppgifter i världen – men vi är inte alls bra på vår huvudverksamhet, som är att ”gå ut och göra alla folk till lärjungar”. Kanske behöver vi starta om på något sätt? Vända blad? Våga lägga ner delar av den perifera verksamheten – och verkligen kraftsamla för att nå vårt huvudmål? Det duger inte att människor i Sverige tycker att kyrkorna är vackra byggnader och att det är mysigt att ibland gå in där. De behöver Jesus i sina liv! Annars går de förlorade. Vi är kallade att förmedla Honom till Sverige och svenskarna – i ord och i handling. Dag ut och dag in. DET är (bör vara) vår kärnverksamhet!

kommentarer
  1. Jesus är Gud skriver:

    Bra skrivet Jonas, Jesu välsignelser över dig…

  2. Eva H skriver:

    Mycket bra och viktigt skrivet.
    Jag upptäcker, med viss förskräckelse, att jag nästan blir glad över de sjunkande siffrorna för SvK. Glad för att min förhoppning ändå stiger att man ska börja tänka mer och mer på vad man gör för ”fel”.
    Hittills kan jag väl då säga att förhoppningarna mest sjunker då svaret oftast verkar bli att engagera sig MER i allt annat än att sprida evangelium….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s