Lukasevangeliet och Apostlagärningarna – när ribban läggs där den bör läggas

Postat: 19 april, 2015 av olofedsinger i Bibeln, Lärjungaskap

Inlägg på EFK:s pionjärblogg:

För några år sedan fick jag höra att det är ganska vanligt att man i samband med översättningar av Bibeln till nya språk börjar med att översätta och ge ut Lukasevangeliet och Apostlagärningarna. Dessa båda böcker hör ju på ett särskilt sätt ihop, eftersom de är skrivna av samma författare, och de ger en god inblick både i Jesu och den första kristna kyrkans liv.

Det genialiska med att som nykristen ”utsätta sig” för just Lukasevangeliet och Apostlagärningarna är också att man genom dessa böcker får en inblick i hur det kristna livet från början var tänkt att levas. Innan kristendomen institutionaliserades. Innan katedralerna byggdes. Innan misstänksamheten mot Andens liv och gåvor smög sig in i den kristna församlingen.

Det bäddar helt enkelt för en fantastisk revolution av det egna livet om man får intrycket att Apostlagärningarnas kristendom är den ”vanliga” kristendomen! Ribban läggs där den bör läggas, och förväntan hos de troende blir därefter.

Detta är också bakgrunden till att jag själv har låtit Lukasevangeliet och Apostlagärningarna fungera som primär kurslitteratur för den distanslärjungaskola som jag är föreståndare för, och som drar igång till hösten. Genom att gå tillbaka till urkristendomens källor får vi tillsammans inspireras till det liv som både Jesus och apostlarna vill bjuda in till. Du kan läsa mer om lärjungaskolan – som heter I Mästarens fotspårhär.

Och bättre ändå: Lukasevangeliet och Apostlagärningarna kan du läsa i din närmaste Bibel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s