Reflektioner efter ett besök i Taizé

Postat: 16 april, 2015 av olofedsinger i Gåvor & Tjänster, Guds rike

Inlägg på EFK:s pionjärblogg:

Förra helgen var jag i Taizé. Ni vet, kommuniteten i södra Frankrike dit tiotusentals ungdomar vallfärdar varje år, inte minst från Svenska kyrkan. Just den här helgen var det till exempel 3 500 personer på gudstjänsterna. Imponerande!

Det är flera saker jag bär med mig från besöket. Till exempel:

  • Gudstjänsterna lyckas förena enkelhet med ett tydligt fokus på det centrala. De enkla sångerna och bibelläsningarna skulle absolut kännas lite för torftiga i längden, i alla fall för mig. Men på samma gång är det genialiskt. Enkelheten är nämligen inte detsamma som flummighet. Tvärtom anade man ett tydligt evangeliskt – för att inte säga evangeliserande – fokus i upplägget.
  • Enkelheten betydde inte att munkarna själva var olärda eller ytliga. Snarare fick vi intrycket att de bottnade i ett genuint kunnande och stark andlig integritet. Goda egenskaper också med tanke på den själavård de får ha med besökarna!
  • Taizé lyckas med det unika i att samla tusentals människor från en minst sagt brokig andlig bakgrund (många som kommer är inte ens kristna) och samtidigt väcka en längtan efter Gud. För att det hela verkligen ska ”ta skruv” behöver det förstås finnas en fortsättning på besöket, med en god kristen gemenskap och ett fördjupat lärjungaskap. På denna punkt är det i många fall lite si och så – men det kan man ju knappast lasta Taizé för.

Förutom i själva kommuniteten tillbringade vi en hel del tid i Cluny, en stad som under medeltiden var ett viktigt centrum för stora delar av den europeiska klosterrörelsen. Hela 1000 kloster stod i direkt relation till Cluny när deras nätverk var som störst!

I praktiken innebär detta att det är svårt att kalla Cluny för något annat än ett starkt apostoliskt centrum, med (som det verkar) Guds tydliga mandat att påverka en hel världsdel med evangeliet. Jag fascineras alltid av att se hur Guds handlande i olika tider går att beskriva med ord som jag vet att många personer förknippar mest med moderna fenomen – och kanske också rätt tvivelaktiga sådana!

Apropå mandat är det ju inte långsökt att se en koppling mellan Guds skeende i Cluny och det som under 1900-talets har skett i Taizé. Den fantastiska katedralen i Cluny rivdes under revolutionsåren (ett ofattbart övergrepp som skulle förtjäna ett helt eget inlägg), men Guds mandat är större än byggnader …

Ja, så kan man filosofera lite efter en retreathelg i södra Frankrike!

Annonser
kommentarer
  1. Jens G skriver:

    För några år sedan gick jag och en tysk till Livets Ords söndagsgudstjänst, där det var mycket bön och lovsång, och efteråt frågade jag honom om han varit i något liknande sammanhang tidigare, och han svarade till min stora förvåning: ”Ja, jag var i Taizé en gång…”

    Förstod det som att han menade att det var en liknande innerlighet i fromheten på något vis – han kan ju i alla fall knappast ha menat att det var samma yttre former…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s