Konsten att inte manipulera – del VII: Skaffa dig en mentor

Postat: 3 mars, 2015 av olofedsinger i Ledarskap

Ett sista område som i alla tider har varit en resurs för den enskilde ledaren, och som även har fungerat som ett beskydd för hans eller hennes ledarskap, är att skaffa sig en andlig vägledare eller mentor.

En mentor är en person som under längre eller kortare tid får ett mandat att blicka in i våra liv, för att på så sätt kunna tala uppmuntran, vägledning och förmaning till oss som individer, som kristna syskon och som ledare. Han eller hon kan med fördel vara äldre än vi själva, och gärna komma från ett sammanhang som åtminstone delvis ligger utanför vårt eget. På så sätt finns det större förutsättningar för vår mentor att komma med andra perspektiv på våra liv än de vi redan har. ”Järn skärper järn, den ena människan den andra”, står det i Ordspråksboken (Ords 27:17).

Själv hade jag under sex års tid den numera avlidne bibelläraren Hans Johansson som mentor. Under en period då jag fick fatta många viktiga beslut kring hur jag skulle leva som kristen i allmänhet och som ledare i synnerhet var han till ovärderlig hjälp. Under åren växte det också fram en vänskap oss emellan som jag fortfarande sätter värde på – trots att Hans inte längre är i livet. Just för att han kom från ett annat sammanhang än mitt eget, hade vandrat längre med Herren än jag och på många sätt hade samma inriktning i livet som jag, kunde han vid flera tillfällen tala in i mitt liv på ett avgörande sätt. Det är en typ av relation som jag unnar varje kristen ledare!

Man kan också tillämpa detta med mentorskap på en delvis annan nivå, och med ännu större fokus på det som är det här kapitlets tema. I EFS i Mikaelskyrkan har vi exempelvis tre personer som fungerar som ”visitatorer” för församlingen. Tanken är att dessa ska ha en sådan inblick i vår församlings inre processer, att de kan fungera som förebedjare, rådgivare och bollplank för alla oss som finns i ledningen. Varje år försöker vi även se till att de predikar i någon av våra gudstjänster, för att skapa ett möte mellan dem och församlingen som helhet.

Förutom att det alltid är bra att fråga andra människor till råds betraktar vi våra visitatorer som en betydelsefull del av det beskydd som vi som församling vill bygga upp omkring oss. Genom att de är avskilda för detta uppdrag har de också – i den osynliga såväl som i den synliga världen – ett mandat som går utöver det som gäller för vänner och bekanta i största allmänhet.

Denna text ingår i min bok Ledare i Guds rike: Bibliska principer för den kristna tjänsten (Gospel Media 2013). För mer info, gå in här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s