Konsten att inte manipulera – del II: Indikationer på att vi befinner oss i riskzonen

Postat: 23 februari, 2015 av olofedsinger i Ledarskap

När vi hamnar i en sådan typ av ledarskapsutövning som jag beskrev i min föregående artikel är vi naturligtvis illa ute. Tyvärr är det ändå ganska vanligt, och en liten checklista kan därför vara på sin plats. Några indikationer på att vi riskerar att utöva ett manipulerande ledarskap är:

  • Vi blir skrämda av situationer där vi inte har kontrollen. Vi försöker så långt det är möjligt att klara oss utan andra människors hjälp, och vi har svårt att finna oss till rätta i ett större team. Möjligen kan vi arbeta tillsammans med en eller två nära förtrogna.
  • Vi har svårt att underordna oss auktoriteter. Samtidigt har vi ett behov av att påminna andra människor om vår egen auktoritet. ”Det är faktiskt jag som är ledaren här.”
  • Våra relationer har en tendens att gå sönder. Människor som står oss nära kommunicerar att vi är svåra att ha att göra med. Eller så drar de sig undan utan att vilja säga varför de går vidare till annat.
  • Vi tycker illa om, och reagerar kraftigt på, när andra människor söker upp oss för att tillrättavisa eller förmana oss. Vi har svårt att känna glädje över andras framgångar.
  • Vi är innerst inne rädda för Gud. Vi litar inte på honom, och vi har inte funnit vilan i hans Faderskärlek. Djupt inom oss finns ett otryggt litet barn, som hela tiden ropar ut efter bekräftelse. Vi har obearbetade sår från tidigare relationer, och kanske även från tidigare kristen tjänst.

Om vi känner igen oss i dessa punkter, och på så sätt ligger i riskzonen för att utöva ett manipulerande ledarskap, behöver vi söka hjälp. Ett bra första steg kan vara att ta kontakt med en erfaren själavårdare, för att där försöka bena ut vad som är vad i vår personlighet och i vårt ledarskap.

Manipulation och kontroll kan dyka upp också där narcissistiska och psykopatiska mönster lyser med sin frånvaro. Det kan handla om signaler som vi är omedvetna om att vi sänder, men som plockas upp av och får effekter på dem som vi är ledare för. Det kan handla om strukturer som förmedlar något annat än vi från början hade tänkt oss. I båda fallen vilar det ett tungt ansvar på oss som är ledare i sammanhanget i fråga – inte minst att förklara för dem vi leder vad som är medvetna och vad som är omedvetna signaler från vår sida.

Självklart kan vår omgivnings reaktioner bottna också i den rädsla för, eller ovana vid, ett tydligt ledarskap som sätter sådan prägel på den svenska kulturen. Här handlar det alltså inte främst om att människor reagerar på vårt ledarskap – utan att de reagerar på ledarskap som sådant.

Även detta är dock något som vi måste hantera. Ett första steg kan vara att vi förklarar för dem vi leder hur vi tänker kring vår egen ledarroll, och att vi samtalar om de känslor och reaktioner som detta kan tänkas väcka.

I flera sammanhang där jag själv har varit engagerad har vi haft anledning att ta itu med denna typ av frågor. Ibland på grund av mitt eget, ibland på grund av andras, agerande. I de kommande inläggen har jag tänkt gå in på några lärdomar som jag bär med mig från dessa situationer och som jag tror kan vara till hjälp både för oss själva och för dem vi har runtomkring oss.

Denna text ingår i min bok Ledare i Guds rike: Bibliska principer för den kristna tjänsten (Gospel Media 2013). För mer info, gå in här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s