Hur mäter vi framgång? – del 1

Postat: 19 december, 2014 av Martin Alexandersson i Församling, Lärjungaskap

Följande inlägg publiceras också på EFKs pionjärblogg

Jag såg en artikel i en av våra kristna tidningar där rubriken löd något i stil med: ”Gudstjänst och kaffekalas när missionshuset fyllde 100 år”. Det aktualiserar återigen frågan: hur mäter vi framgång som kristna? När har vi lyckats?

Mitt fotbollslag grundades 1926. Och jag kan inte bry mig mindre. Det kunde ha grundats 1126 eller 1996. Det som jag bryr mig om är huruvida vi vinner matcher, vinner serier, spelar trevlig fotboll, har roligt på läktaren och fostrar morgondagens stjärnor. För ett fotbollslag på elitnivå tävlar inte i att överleva så länge som möjligt utan att vara så bra som möjligt.

Men när vi kommer till församlingar så blir frågan om framgång ganska svävande. En del menar att vi inte alls ska tänka i termer som ”att mäta framgång i Guds rike”.* Andra mäter det gärna, men använder sinsemellan väldigt olika måttstockar. De kan t.ex. vara att församlingen lyckats bli 100 år, att man renoverat kyrkan, att barnverksamheten är större än i fjol, att församlingens hemsida är snyggast i stan, att Gudsnärvaron är ökad, att inga människor är besvikna på vår församling, att vår församling blir omskriven i tidningen, att vi inte minskar med lika många medlemmar per år som tidigare etcetera. Inga av ovanstående är per automatik fel – men är det vår huvudkallelse?

Jesu uppdrag i Matteus 28 är att ”Gå ut och gör alla folk till lärjungar” och det har varit en nyckelvers för flera seklers utlandsmission. Men tveksamt är om det är en nyckelvers när vi i våra lokala församlingar bedömer vårt arbete.

En klassisk psykologisk försvarsmekanism när man inte lyckas nå sina mål är att omdefiniera dem. ”Surt sa räven om rönnbären” är fabelns version av den, ”Jag ville ändå inte egentligen vara tillsammans med honom” är den dumpade tonåringens reaktion.

Hur ska man då agera och tänka när man planterar nya församlingar? Ja, grunden är att tydliggöra varför vi finns till? Att alla vet syftet med församlingen och det församlingen gör. Och sedan påminna om det om och om igen så att det inte behöver finnas artiklar framöver där vi gläds åt att ha överlevt i 100 år utan snarare gläds över att vi har fått göra människor till lärjungar.

* Anledningen att vi behöver mäta framgång är att Jesus gav oss ett antal väldigt tydliga och konkreta uppmaningar. Om vi inte mäter hur det går med dessa har vi väldigt svårt att utvärdera och se hur vi ännu bättre kan fullfölja det han har kallat oss till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s