Läge att be för EFS!

Postat: 27 november, 2014 av olofedsinger i Guds rike
Etiketter:, , , , ,

I ett inlägg från den 23 september skrev jag att ”det blåser upp till storm i EFS”. Orsaken till detta var ett dubbeluppslag i tidningen Budbäraren, där det var flera olika röster som kritiserade EFS hållning i fråga om samkönade vigslar. Därefter verkade det som att det hela skulle lägga sig, men nu är kanske stormen ändå här …

I tisdagens Budbärare ställer sju av våra EFS-präster en fråga till EFS missionsföreståndare Stefan Holmström om hur de som är positiva till samkönade vigslar förväntas förhålla sig till styrelsens beslut i denna fråga. Och i dagens Kyrkans tidning går en av EFS styrelseledamöter, Bengt Gustavsson, ut och kritiserade både den egna styrelsen och missionsföreståndaren för deras hållning.

Jag ska inte orda så mycket om detta här och nu. Däremot vill jag gärna få citera några utvalda delar av Stefan Holmströms svar i Budbäraren, där han på ett ödmjukt men ändå tydligt sätt redogör för varför denna fråga inte kan reduceras enbart till vars och ens ensak – särskilt inte om man är vigd tjänare inom rörelsen:

Ta hänsyn till ditt lokala sammanhang, till EFS som rörelse och till EFS missionsrelationer och agera klokt utifrån det. När det gäller EFS missionsrelationer finns exempelvis en risk att vi tvingas ta hem tre utsända missionärsfamiljer från Etiopien om EFS i handling uppfattas stå för samkönade äktenskap …

Präster som är anställda av EFS har, liksom andra präster, vigselrätt men inte vigselplikt. Vi är alla fria att avstå utan att behöva motivera oss annat än inför vår arbetsgivare. Omsorgen om EFS lokalt, EFS som rörelse och våra missionsrelationer är goda skäl att avstå från något som kan vara jobbigt för ganska många andra, även om jag som enskild medarbetare skulle tycka att jag handlar rätt.

Sammantaget innebär detta att det just nu också kan vara läge att be för EFS. Be att denna ”storm” inte ska bli större än nödvändigt. Be att det som Stefan så klart sätter ord på i sitt svar inte ska behöva hända. För Kristi rikes skull – det som sedan 1856 har varit EFS kallelse och uppdrag.

PS. Vill du läsa hela Stefans svar, eller insändaren med de sju EFS-prästerna som undertecknare, kan du gå in här. Det är uppslaget på s 18-19 som gäller. Även intervjun med Stefan i numret innan är värd att läsa. Den finner du här på s 15.

kommentarer
  1. Andreas Holmberg skriver:

    Sten Tyrberg tycker tydligen i senaste Budis att EFS blivit ”konservativt och exkluderande” och inte liknar det EFS han var styrelseledamot i på 1980-talet. Undrar just hur många i DEN styrelsen som ens kunde TÄNKA sej att låta EFS-präster, eller Svenska kyrkans präster ö.h.t., viga två karlar med varandra till ett kristet äktenskap! (Eller att karlar kan föda barn, vilket ju är den senaste queerdogmen på tapeten). Dom kunde väl knappt dåförtiden ens som jag tänka sej att låta EFS-präster ha förbön och välsignelse för två karlar (eller två kvinnor) som lever tillsammans.

    Någonstans och i relation till några förslag måste vi givetvis ALLA våga uppfattas som ”konservativa och exkluderande”. Vi bör redan nu kolla upp hur våra frihets- och tolerans argument fungerar gentemot fallet i 1 Kor. 5 (är Paulus för konservativ och exkluderande där?) eller gentemot moderna och generösa och på sitt sätt trofasta och osjälviska polyamorösa konstellationer – eller gentemot syskonrelationer (syskonäktenskap är redan tillåtna på dispens och syskon av samma kön har inga som helst juridiska restriktioner mot fysiskt umgänge om inte lagen ändrats på sistone). Är våra frihets- och toleransargument sådana att vi inte längre kan dra några gränser mot något som helst vuxet, frivilligt och någorlunda kärleksfullt umgänge – eller mot EFS-präster som vill bekräfta och bejaka det – bör vi nog allvarligt fråga oss var vi hamnat.

    Detta sagt: det FINNS så klart verklig homofobi både i Sverige och i Etiopien. Men hur ska vi någonsin mer kunna komma på talefot med exempelvis Mekane Yesus-kyrkan om de märker att vi förnekar 1) att det finns någon speciell vits för ett litet barn – eller en tonåring – med att ha en mamma, 2) att det finns någon speciell vits för ett litet barn – eller en tonåring – med att ha en pappa, 3) att man-kvinna-förbundet är speciellt välsignad, 4) att man-kvinna-förbundet är speciellt väldesignat, 5) att man-kvinna-förbundet är tillräckligt signifikant för att förtjäna ett eget begrepp? (och kanske t.o.m. 6) att bara kvinnor kan föda barn?).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s