Möjligheten att ”bara få vara”

Postat: 22 oktober, 2014 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap
Etiketter:

Allt ska vara så effektivt. Jag ska vara så effektiv. Vi ska vara så effektiva. Måste jag vara effektiv inför Gud?

Abraham Lincoln (var det väl?) myntade begreppet ”tid är pengar” och idag har vi alla fullt upp. Pengar är inte den stora bristvaran utan tid. Även om vi nog har mer tid än tidigare (med tidsbesparande hjälpmedel som dammsugare, mikrovågsugn eller tvättmaskin) så fyller vi den med allt mer och blir mer och mer stressade. Den finske författaren Tommy Hellsten har myntat uttrycket ”almanacksosis” som en definition för alla oss som vill visa vår välfyllda almanacka för att på så sätt säga ”kolla vad mycket jag har inbokat – jag måste vara en värdefull person”. Eller med andra ord: har du mycket att göra är du lyckad och värdefull och har du inte mycket att göra är du misslyckad och värdelös. Därför blir också vilan och ”att bara vara” en knepig sak. Vi vill ju vara värdefulla och därför försöker vi också få vilan att bli produktiv. ”Nu när jag ska kolla på TV så ser jag en dokumentär så att jag lär mig något”, ”nu när vi ska på semester åker vi till Frankrike så att jag kan damma av min franska” eller ”nu när jag ska på semester tar jag med mig den där traven böcker som jag inte har hunnit läsa under terminen”. Allt ska vara effektivt och produktiv och den ickeproduktiva vilan lyser ofta med sin frånvaro.

Jag har en vän som är mycket produktiv och aktiv och han bestämde sig förra sommaren för att 30 minuter varje dag inte göra något. Han fick inte slösurfa, kolla på tv eller diska utan han skulle bara vara. Han fick inte göra något meningsfullt eller produktivt utan bara vara. Hans erfarenhet var intressant. I början mådde han bara dåligt av stunden och fick disciplinera sig för att sitta av tiden. Men allteftersom tiden gick blev den halvtimmen hans dags höjdpunkt, trots att ingenting gjordes.

Det är lätt att projicera produktivitets- och effektivitetsattityderna även i vår relation till Gud. Att vi måste vara duktiga och prestera något för att vara värdefulla i hans ögon. Då kan vi behöva påminna oss skapelsen där Gud jobbar i fem dagar med att skapa jorden och sedan skapar människan den sjätte. Det gör att det första Gud gör tillsammans med människan är att bara vara. Det betyder också att människans liv börjar i vilan – inte i arbetet. Hon vilar alltså inte efter något – utan före! Vår grund är bara att vara med Gud. Sedan kommer uppdraget att jobba och förvalta jorden.

Tomas Sjödin har skrivit en lysande bok om just detta som heter ”Det händer när du vilar” och den rekommenderas varmt för alla för sina mycket kloka tankar om vilans och ickeproduktivitetens poäng som lärjunge.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s