Slutreplik angående rädslans kultur: hög tid för ÄB att träda fram

Postat: 16 oktober, 2014 av olofedsinger i Insändare & Debatt
Etiketter:,

I dagens Kyrkans Tidning publiceras min slutreplik i debatten om rädslans kultur. Även Johanna Björkman och Charlotte Erdtman har fått med sitt (andra) svar till prästerna i Oscars församling. Min text kommer här:

Håller Svenska kyrkan på att odla en rädslans kultur? Jag ställde frågan i KT nr 33/14, och i två månader har den nu diskuterats på insändarsidan. Tyvärr är jag mer övertygad än någonsin om hur stark denna kultur har blivit.

Först ut var ÄB:s teologiska sekreterare. Han både citerar mig fel och slår in öppna dörrar genom att konstatera saker som jag redan har skrivit. Mest slående är dock att han inte säger ett ord om det som var min insändares huvudärende. Varför kan vi inte bara få höra ÄB säga: ”Vi vill inte ha en kyrka som sorterar ut präster med en klassisk syn på Bibel och äktenskap. Vi står fortfarande för Kyrkostyrelsens förarbete till beslutet om samkönade äktenskap.” Oavsett var besluten fattas kan ju ÄB sända signaler till sin kyrkas lokala ledarskap – om hon vill.

I numret därpå skrev en grupp församlingsarbetare om hur de har blivit drabbade av rädslans kultur på sina lokala arbetsplatser. Snabbt möttes de av kritik, både för sin anonymitet och för att de framhärdade i att stå i Svenska kyrkans tjänst om de nu inte uppskattar alla denna kyrkas ställningstaganden. Klassiskt maktspråk, alltså – precis som jag beskrev det i min insändare.

Inlägget från prästerna i Oscars församling tog dock priset. Inte nog med att dessa ställer ultimatum i ett antal komplicerade frågor. De säger också att den organisation jag själv jobbar för borde lämna Svenska kyrkan om den inte kan skriva under på ett antal minst sagt kontroversiella påståenden. Rädslans kultur, någon?

Det samtalsklimat som kommer i dagen i allt detta är så mycket sorgligare med tanke på att det gör att flera utsatta grupper kommer i kläm. Alla vi som jobbar i Svenska kyrkan behöver hitta sätt att möta barn och unga som brottas med sin identitet och sexualitet. Men undanmanövrar, maktspråk, ultimatum och hot om uteslutning hjälper knappast denna fråga framåt.

Nu hoppas jag därför att ÄB träder fram och berättar hur hon vill främja den ”frimodighetens kultur” som hennes sekreterare skriver att vi som kyrka är i behov av!

PS. En lite utförligare kommentar till svaret från ÄB:s teologiska sekreterare finner du här. I min kommentar till prästerna i Oscars församling skrev jag bland annat följande:

Det som dessa präster säger är alltså att hela vår identitet är gudagiven (jag som trodde att vi alla var syndare, och därmed också brustna i vår identitet), att vår sexuella identitet är medfödd (en stor del av HBTQ-rörelsen hävdar motsatsen), att alla tankar och föreställningar om framtida relationer ska bejakas (sen när blev alla våra tankar och föreställningar på detta område gudainspirerade?) och – som slutkläm – att om vi inte fullt ut böjer oss under denna nya statsreligion ska vi uteslutas ur Svenska kyrkan.

När man betänker att de åsikter som prästerna uttalar sina förkastelsedomar över faktiskt är att betrakta som självklara för åtminstone 95 % av världens kristna blir man bara ännu mer förstummad. Men Svenska kyrkan berömmer sig ju av att vara ”profetisk spjutspets” i denna och angränsande frågor.

kommentarer
  1. sten nyberg skriver:

    Jag är tacksam att någon tar upp de ämnen som du haft i dina artiklar. Att inte flera gör detta av svenska kyrkans eller frikyrkornas präster är ju starka bevis på den ”rädslans kultur” som är rådande. Sedan är jag övertygad om att en kraftig majoritet av personligt troende i Sverige är helt enig med dej i dessa frågor. Jag ber för dej att du ska fortsätta att säga ifrån.

  2. jwillgert skriver:

    Tack Olof för dina artiklar! Det är en frisk vind och jag känner mig styrkt, vi är inte ensamma om att tycka såhär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s