Jungfrufödelsen – är den så viktig?

Postat: 8 oktober, 2014 av Martin Alexandersson i Apologetik, Bibeln
Etiketter:,

Några frågor, som kyrkan historiskt har tyckt varit viktiga, dyker titt som tätt upp i debatten. Det kan handla om Jesus verkligen uppstod eller om Maria verkligen var jungfru. Inom min egen kära Svenska kyrka är det inte sällan som någon lyfter upp dessa tankar och ofta brukar argumentationen lyda ”det är inte viktigt om Jesus uppstod – det viktiga är att han lever i våra hjärtan”. På samma sätt brukar ofta kritiken mot deras kritiker vara att ”Gud är större än våra system om honom” eller ”vi är en trosgemenskap – inte en åsiktsgemenskap” eller ”kristna tänker ju så olika i så många andra frågor (dop, nattvard m.fl.) så varför kan vi inte acceptera olikheter även här?”. Frågan blir därför självklar: hur viktig är egentligen jungfrufödelsen?

Ska man börja med att lista viktiga teologiska sanningar så hamnar t.ex. Gud är god, Gud har skapat världen, Jesus är Guds son, Jesus har frälst oss m.fl. som mycket mer centrala sanningar än huruvida Maria har haft sex med någon. Så på så sätt har jungfrurelativisterna* rätt – det finns andra, mycket mer centrala, sanningar om Gud.

Men om vi t.ex. utgår från det som brukar kallas Lilla Bibeln (Joh 3:16)

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

så förstår vi att Gud gav sin son så att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv. Det naturliga för en människa är alltså att ”gå under” och att det är först med en tro på Jesus som det kan bli en förändring på det. Anledningen till att vi alla borde ”gå under” sammanfattar Paulus i Rom 3:23 ”Alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud”. När Paulus skriver ”alla” så tar han uppenbarligen med alla barn som dött i plötslig spädbarnsdöd eller en gravt handikappade som aldrig kommer kunna ljuga, stjäla eller döda. Alla är ändå syndare eftersom vi är barn av Adam och Eva som själva valde synden (det vi brukar kalla syndafallet) och det gör att synden (viljan och förmågan att gör det som är fel) finns i vårt dna. Det betyder t.ex. att ett spädbarn inte behöver bli slagen i huvudet med en spade för att kunna slå ett annat barn med spaden i sandlådan. Hon har den förmågan i sig. Detta betyder att hela mänskligheten är syndig och skild i sin relation med Gud. I de judiska offren är en central del att djuren som man offrar är felfria. När Gud nu väljer att låta en människa offras för allas våra synder så behöver det därför vara ett felfritt offer – men hur är det möjligt när ”alla har syndat”? Det är här jungfrufödelsens poäng kommer in. Om någon man varit pappa till Jesus kunde han inte vara syndfri. Är däremot Maria jungfru och Den Helige Ande som befruktar henne så är det möjligt**. Därför är jungfrufrågan helt avgörande för om Jesus var syndfri och iså fall om han kunde dö för våra synder? Är inte Maria jungfru så har tyvärr inte Jesus dött för mina synder och orden i Joh 3:16 om att jag ”ska ha evigt liv” är bara båg.

Kristna har i alla tider haft olika syn och tro i olika frågor. Men man har också varit noga med att formulera Trosbekännelser för att sätta upp ett ramverk av vad Kristen tro är. I trosbekännelserna tar man inte upp perifera, klassiska trätofrågor såsom dop och nattvard utan håller sig vid trons kärna. Och där är varje trosbekännelse tydlig i att ”Jesus föddes av jungfru Maria” och dessa trosbekännelser har världens alla kristna ställt sig bakom. Därför att man har förstått att denna fråga är helt annorlunda än t.ex. dop och nattvard.

För drygt 20 år sedan sjönk färjan Estonia i Östersjön. Det som hände var att hon tappade bogvisiret (en typ av garageport i fören) och så började vatten forsa in bland bilarna och efter ett tag så sjönk hon och 852 människor miste livet. Ett bogvisir är verkligen inte det viktigaste på en färja. Det finns många andra delar och egenskaper som är viktigare. Men, utan ett bogvisir kan inte en färja åka särskilt länge och då kollapsar allt. På samma sätt är det med jungfrufödelsen – det är verkligen inte det viktigaste i kristen tro. Men, som ett bogvisir, så kollapsar allt om den inte finns.

* nej det är inget vedertaget begrepp, men ganska talande ;-)

** Man kan ju fundera på om inte Marias synd också borde ha gjort Jesus syndig – trots Den Helige andes faderskap. Jag tänker som så att syndfrihet (som t.ex. brunögdhet) är ett dominant arvsanlag och därför borde besegra syndigheten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s