Att inte göra skillnad på människor del 3 – vad är rasism?

Postat: 9 september, 2014 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap

Rubriken verkar så självklar, men konsekvenserna av den är långt ifrån självklar. FN:s definition av rasism är:

…varje skillnad, undantag, inskränkning eller företräde på grund av ras, hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung, som har till syfte eller verkan att omintetgöra eller inskränka erkännandet, åtnjutandet eller utövandet, på lika villkor, av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter på politiska, ekonomiska, sociala, kulturella eller andra områden av det offentliga livet.

De gör att det självklart är rasism att t.ex. inte anställa en afrikafödd person till ett jobb p.g.a. hans hudfärg, eller att hävda att araber är lata och dumma.

Men fortsättningen på frågan blir svår. Är det rasism att kvotera in kvinnor i chefspositioner? Är det rasism att ha en folkhögskola bara för zigenare? Är det rasism att införa skattelättnader till arbetsgivare som anställer en utomeuropeisk invandrare? Spontant skulle vi ju säga nej. Men enligt ovanstående definition är svaret inte så enkelt. Slutsatsen är nog att vi har en hel del rasistisk lagstiftning (enligt FN:s definition) och att vi rättfärdigar den med att ”eftersom det är utsatta grupper så är det ok att behandla dem speciellt”. Frågan (och som jag själv inte har något svar på)  är hur man som kristen – och med önskan att leva utan att göra skillnad på människor – ska tänka och agera?

 

Tidigare inlägg i serien:

Att inte göra skillnad på människor – del 1

Att inte göra skillnad på människor del 2 – vilka grupper är det ok att definiera?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s