Att inte göra skillnad på människor – del 1

Postat: 2 september, 2014 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap
Etiketter:

Gud gör inte skillnad på människor och vi uppmanas av Paulus att inte heller göra det. En hel del skillnader mellan människor är lätta att se, och även fördöma, såsom att dela upp människor utifrån hudfärg eller kön och att begränsa deras rättigheter. Apartheidssytemets Sydafrika eller kvinnors brist på rösträtt i många länder är exempel på detta som är så självklart negativt för oss kristna svenskar att det inte innebär någon större utmaning.

Men det finns andra delar av bibelordet som kanske utmanar oss mer. Min fru läser till läkare och ofta när jag möter nya människor som frågar vad min fru gör möts jag av imponerande kommentarer som ”Ohh!!” eller ”då måste hon vara smart”. Jag har ju bara en fru så jag vet inte hur det hade varit om jag istället hade en som städade på ett dagis, men jag tvivlar på att kommentarerna hade varit lika positiva. För att försöka analysera tankegången, som vi nog alla präglas av, så är den: är man smart och ambitiös så är man en lyckad maka. Och sedan fortsätter man och underförstått bedömer städerskan som ”icke smart och icke ambitiös” och därför en mindre lyckad maka.

Jag har egen erfarenhet av när jag som 20-åring jobbade extra på en folkhögskola som vaktmästare. Där gick jag i mitt blåställ och upplevde hur mina jämnåriga, som var elever på skolan, såg ner på mig som arbetare. En gång blev det så att jag började prata med några elever och när det visade sig att jag egentligen läste ekonomi på Handelshögskolan och bara jobbade extra på skolan syntes deras imponerade miner. Intressant nog var jag ju samma människa, men plötsligt hade jag blivit mer intressant.

Jesus har en berättelse om delvis detta ämne i Luk 10:30-37 och i Sverige har vi talesättet att ”inte döma hunden efter håren.” Men bibelns ord handlar ju inte bara om att inte döma efter håren, utan om att inte göra skillnad överhuvudtaget. Oavsett människors yttre, inre, begåvning eller utbildning.

Just utbildning och begåvning verkar vara parametrar där vi i Sverige lätt gör olika bedömningar av människor. Inte minst gäller detta politiskt där man ibland (avfärdar) vissa partiers väljare i stil med: ”Det är bara arga, lågutbildade män på landsbygden som röstar på dem.” Som om denna grupps röster inte är relevanta i en demokrati!!?

Utmaningen blir därför att, i sitt eget liv, se vilka grupper som jag tenderar att göra skillnad mellan och be Gud om hjälp att inte göra det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s