Märkligt svar från ÄB:s teologiska sekreterare

Postat: 1 september, 2014 av olofedsinger i Insändare & Debatt, Ledarskap
Etiketter:, ,

I senaste numret av Kyrkans tidning (papperstidningen, 28/8) kom det – förutom en fin intervju med min efterträdare i Salt, Johanna Björkman – ett svar på min insändare om rädslans kultur från ärkebiskopens teologiska sekreterare.

Tyvärr var det ett ganska märkligt svar. Först och främst sägs det inte ett ord angående det som var min insändares huvudärende: att identifiera och problematisera den rädslans kultur som tycks ha fått en stor del av Svenska kyrkan i sitt grepp. Det hade kanske varit för mycket att vänta sig ett ingående svar gällande detta, men jag hoppas verkligen att det inte betyder att man inte inser allvaret i situationen. Särskilt som jag själv har fått så mycket positiv feedback på vad jag skrev – både från konservativa, som delar min åsikt i sakfrågan, och mer liberala, som skäms över hur deras kyrka beter sig mot oliktänkande.

Från ÄB:s kansli säger man nu följande:

 • Det är fel att ÄB:s ståndpunkt skulle vara att ”det [är] vår kristna plikt att sortera ut sådana präster som … inte kan medverka vid en samkönad vigsel”. Men det var faktiskt inte detta som jag hävdade. Jag skrev nämligen uttryckligen att jag med detta syftade på kyrkans agerande ute i de lokala församlingarna. Jag är väl medveten om att detta ligger utanför ÄB:s beslutsområde – men hon skulle ändå kunna välja att som ledare sända signaler som kan bidra till att stävja denna utveckling. I stället väljer hon att ge den sitt offentliga stöd.
 • Vidare: ”Som ärkebiskopen tidigare sagt avgör inte frågan (eller svaret) om vigsel av samkönade vid varken antagning eller domkapitlets behörighetsprövning.” Men detta är enbart att slå in öppna dörrar – för just detta konstaterade jag i min ursprungliga insändare. Jag skrev att denna utsortering kunde ske ”inte vid själva antagningskonferensen, men ute i de lokala församlingarna”.

Jag har svårt att tolka ovanstående svar på något annat sätt än att ÄB försöker blanda bort korten. Via sin sekreterare bekräftar hon ju det som jag redan har skrivit om hennes egna ståndpunkter, men hon får det att låta som att det är jag som har missuppfattat sakernas tillstånd. I tillägg undviker hon helt att bemöta det som är min insändares ärende, och min egen och många andras djupa vånda.

Kan man hoppas på ett nytt svar från ÄB:s kansli, där vi får veta hur man planerar att skapa den ”frimodighetens kultur” som man som avslutning säger sig vara i behov av?

kommentarer
 1. Jonas Nilsson skriver:

  Jag tror att det är du som med dina frågar ger förutsättningar för en frimodigare miljö. Tack för de frågorna.

 2. olofedsinger skriver:

  :) Tack, Jonas! Jag hoppas att du har rätt!

 3. olofedsinger skriver:

  Fick tyvärr inte någon kommentar till detta från ärkebiskopskansliet. Däremot kom det in en insändare i torsdagens KT som på många sätt bekräftar den bild jag själv har målat upp:
  http://www.kyrkanstidning.se/debatt/politiskt-korrekt-viktigt-i-kyrkan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s