Vems skuld, egentligen?

Postat: 30 maj, 2014 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap
Etiketter:, ,

Det finns mycket att ha dåligt samvete för. Dagligen möts jag av attityder där det är självklart att jag ska känna skuld. I huvudsak kan dessa delas upp i två kategorier: saker jag gör som är fel och saker där kollektivet jag tillhör gör/har gjort fel. I den första kategorin förväntas jag känna skuld på grund av mitt flygresande, min köttkonsumtion, min lön (som är högre än majoriteten på jorden) och att min skjorta är sydd i Bangladesh (där människor har lägre lön än i Sverige). I den andra kategorin handlar det om att jag ska känna skuld för att jag är vit (vita har varit elaka mot andra folkgrupper), svensk (Sverige har betet sig dåligt genom historien), rik (jag lever i den – nuförtiden – rika delen av världen) man (män äger majoriteten av världens tillgångar och har startat majoriteten av världshistoriens konflikter) och kristen (korståg mm).Sverige är ett intressant land för vi är väldigt individualistiska och att det är viktigt att vi behandlar varandra som individer och inte efter personens efternamn, samhällsklass, kön eller hudfärg. Man ska med andra ord inte privilegieras för att man heter ”af Silfversparre” eller för att pappa är VD på Volvo, vilket ju är en god attityd. Men när det gäller skuld så är den väldigt kollektiv. Då ska jag som vit känna skuld för vad andra vita gjorde i Afrika för 300 år sedan. Jag ska som man känna skuld för hur andra män gör i en helt annan del av världen och jag ska lastas för hur Sveriges regering hjälpte nazisterna 35 år innan jag själv var född.

Plötsligt blir det då också självklart att dela in folk i olika grupper och definiera mig utifrån min hudfärg (vit), mitt kön (man), mitt ursprung (svensk) och min religion (kristen). Precis samma indelningar som vi tycker är fruktansvärda när kvinnor diskrimineras i Saudiarabien, kristna förföljs i Kina, svarta förtrycks i USA eller en rom nekas en hotellrumsfrukost i Stockholm.

Resultatet blir av ovanstående försök till att ge mig en kollektiv skuld är att jag borde skämmas för att jag är en vit kristen man och att jag hela tiden behöver gottgöra det dåliga samvete jag har. Jag kommer därför att drivas av min skuld i mina val. Effekten blir också att eftersom jag egentligen inte har gjort något fel så räcker det inte att jag känner skuld – utan jag kommer ju att känna skam för att jag är fel. (Jag kan ju inte ändra på att jag t.ex. är en vit man).

Den kollektiva skulden är dock inte helt och hållet obiblisk. Översteprästen bad Gud om förlåtelse för folkets synder en gång per år och jag som kristen har t.ex. idag ett ansvar för de val som svensk kristenhet gör. Men i den kollektiva skulden i Bibeln är man enbart ansvarig för det som man själv kan vara med och påverka. Man är inte ansvarig för tidigare generationers felsteg, även om deras val kan påverka min situation.

Mycket av skammen som läggs på mig har ekonomiska eller politiska syften. Kan jag förmås att köpa en ny etanolbil av Volvo tjänar de betydligt mer än om jag har kvar min gamla törstiga kombi. Kan jag förmås att tycka att män borde skämmas för sin historia är jag mer benägen att rösta för ett lagförslag om att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser. Listan kan göras lång med aktörer som tjänar på att du och jag känner skam för sådant vi egentligen inte har gjort.

Vad ska vi då göra?

Ja för det första tror jag att det är viktigt att inte acceptera den kollektiva skuld som ligger utanför mitt ansvar. Jag kan inte lastas för vad andra människor har gjort! För det andra behöver jag låta Gud överbevisa mig om det som är min skuld, och då villigt både be om förlåtelse och omvända mig. Men det måste vara Gud som får definiera vad jag faktiskt har skuld i och inte andra människor. Eller för att använda ett talande talesätt: ”Låt Bibeln påverka din kultur istället för att låta din kultur påverka Bibeln”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s