Att leda utifrån vision

Postat: 31 mars, 2014 av Martin Alexandersson i Ledarskap
Etiketter:,

Jag har lärt mig fyra mycket enkla steg från den amerikanske pastorn Andy Stanley för att leda utifrån vision. Ibland använder vi ordet vision om några olika saker: Dels om en församlings slogan t.ex.: The re-evangelisation of the nations & the transformation of society. Men det är också drivkraften för en aktivitet och då behöver den inte alls vara ordagrann. Till exempel skulle jag säga att visionen för vår hemgrupp är ”att växa som lärjungar och få dela livet och bära varandras bördor” medan min fru kanske skulle säga att visionen är ”att dela livet med varandra och att tillsammans genom bibelläsning, bön och samtal växa i tro”. Orden kan med andra ord vara olika men de beskriver samma vision. Nedanstående punkter går dock att applicera på båda varianterna av vision.

1.       Låt visionen vara så enkel att alla kan den

En vision som är så svår att man måste titta i något dokument, eller fråga ledaren vad den är, är ingen vision som går att leda utifrån.

2.       Lev visionen själv

Om till exempel en hemgrupps vision är att ärligt dela livet med varandra så behöver ledaren gå före och dela från sitt eget liv på ett sätt som gör att ledaren lever sin egen vision.

3.       Repetera visionen

Man brukar prata om att visionen hela tiden läcker – den försvinner successivt ur vårt medvetande. Därför behöver visionen repeteras med jämna mellanrum.

4.       Fira segrar i visionen

Den här punkten kan tyckas vara lite märklig men är oerhört viktig. Om vi tar exemplet av att ärligt dela livet i en hemgrupp och en deltagare har berättat något väldigt jobbigt så kan ledaren ”fira segern” genom att säga ”vad fint att vi kan ha en hemgrupp där du känner dig trygg i att dela detta. Tack!”. Detta gör att alla påminns om visionen och också får glädjas åt att man har tagit ytterligare ett steg mot målet.

Andy har även en podcast där han ibland lägger ut mycket användbar ledarskapsundervisning.

Den här artikeln har tidigare publicerats www.pionjarbloggen.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s